Dostupni linkovi

Advokati: Đoković izuzet od vakcinacije jer je bio zaražen korona virusom u decembru


Novaku Đokoviću je odbijen ulazak u Australiju nakon što je ove nedelje sleteo u Melburn da igra na Australijan openu

Teniser Novak Đoković imao je izuzeće od vakcinacije za ulazak u Australiju pošto je bio zaražen korona virusom 16. decembra, navode njegovi advokati u sudskim dokumentima, prenosi BBC.

U sudskim dokumentima objavljenim u subotu, Đokovićevi advokati su naveli da mu je odobrena privremena viza za ulazak u zemlju i „medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-a“ od strane Tennis Australia zbog nedavne infekcije.

U dokumentima se navodi da je u potvrdi o izuzeću zabeleženo da 14 dana nakon pozitivnog testa u decembru, igrač „nije imao temperaturu ili respiratorne simptome usled COVID-19 u poslednja 72 sata“.

Nije bilo prethodnih objava o Đokovićevoj COVID infekciji, koja je potvrđena na osnovu PCR testa rađenog 16. decembra.

Teniski savez Beograda objavio je 17. decembra da je Novak Đoković uručio tog dana pehare i priznanja mladim teniskim laureatima.

Uz fotografije sa dodele priznanja, Teniski savez je na svojoj Facebook stranici saopštio da je svečanost održana u Teniskom centru "Novak" u Beogradu, kao i da su joj prisustvala samo nagrađena deca, "bez šireg auditorijuma zbog epidemioloških mera usled pandemije izazvane virusom korona".

Nejasno je da li je u trenutku kada su fotografije snimljene Đoković znao rezultate testa.

On sam je 17. decembra na Twitteru postavio slike svog pojavljivanja bez maske na ceremoniji od 16. decembra, dana kada se testirao, na kojoj mu je u znak priznanja za dostignuća uručena poštanska marka sa njegovim likom.

Đokoviću je odbijen ulazak u Australiju nakon što je ove nedelje sleteo u Melburn da igra na Australijan openu.

Najbolji svetski teniser trenutno se nalazi u imigrantskom pritvorskom centru uoči sudskog postupka zakazanog za ponedeljak.

Njegov slučaj izazvao je veliko negodovanje u Australiji i širom sveta.

Đokoviću, koji je rekao da se protivi vakcinaciji, odobreno je medicinsko izuzeće da igra na turniru, a ta odluka je izazvala gnev mnogih Australijanaca.

Međutim, teniseru je dramatično odbijen ulazak u zemlju nakon što je sleteo u Melburn.

Zvaničnici australijskih graničnih snaga (ABF) u sredu su rekli da igrač „nije pružio odgovarajuće dokaze“ na aerodromu u Melburnu jer prethodna infekcija nije bila valjan razlog za ulazak bez vakcinacije.

Premijer Australije Scott Morrison kasnije je potvrdio da je to slučaj prema saveznim pravilima - uprkos odobrenju vlade države Viktorije.

Đokovićevo izuzeće su dala dva nezavisna medicinska panela u organizaciji Tennis Australia, tela koje vodi događaj, i države Viktorija.

Njegovi advokati naveli su da je teniska zvezda bila na imigracionoj dozvoli na aerodromu u Melburnu oko osam sati nakon što je stigao i da je imao malo komunikacije sa njima tokom tog perioda.

Oni su takođe zatražili da se Đoković, koji ostaje u hotelu za pritvor imigranata, koji je često kritikovan od strane izbeglica zbog loših uslova, premesti na "prikladnije mesto" koje bi mu omogućilo da trenira uoči Australijan opena.

U Beogradu je u subotu. 8. januara, održan treći skup podrške Novaku Đokoviću na koje poziva njegova porodica.

Okupljeni ispred Skupštine Srbije uzvikivali su „Nole, mi te volimo“ i nosili zastave Srbije.

Treći skup podrške građana Novaku Đokoviću u Beogradu, 8. januar 2021.
Treći skup podrške građana Novaku Đokoviću u Beogradu, 8. januar 2021.

U međuvremenu, još jednoj igračici, Renati Voracovoj iz Češke, takođe je otkazana australijska viza uprkos dokazima da je imala COVID pre Božića, saopštila je češka vlada.

Voracova se nalazi u istom hotelu, kao i Đoković, u hotelu Park, i opisala ga je kao „kao zatvor“.

„Ne mogu da kažem da su bili zli prema meni“, rekla je ona za češki novinski sajt Idnes, „ali nisam bila spremna za način na koji se sve odigralo...“

Australijska granična pravila za pandemiju zabranjuju strancima ulazak u zemlju ako nisu dvostruko vakcinisani ili imaju medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Dok stranci mogu da lete u Australiju na osnovu vize koja se popunjava onlajn, oni i dalje moraju da prođu carinu za imigraciju po dolasku na aerodrom.

Australijan open počinje 17. januara u Melburnu.

XS
SM
MD
LG