Crna Gora rizikuje datum početka pregovora

Predstavnici Evropske komisije u pregovorima sa zvaničnicima Crne Gore, juli 2011

Suprotno stalnim optimističkim izjavama predstavnika crnogorske vlasti o daljem napretku u procesu pristupanja Evropskoj uniji, sa najvišeg nivoa je prvi put otvoreno upozoreno na mogućnost da Crna Gora ne dobije datum početka pregovora.

Kočnica daljim evropskim integracijama Crne Gore može biti izostanak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije upozoravaju sa najviših vladinih adresa i nevladinog sektora.

Iako je zadovoljan dosadašnjim učincima u borbi protiv organizovanog kriminala, potpredsjednik Vlade Duško Marković je ocijenio da ukoliko Crna Gora u oktobru ne dobije datum početka pregovora i članstvu u Evropskoj uniji ključni razlog će biti upravo oblast borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na raspravi o provođenju prekoruka Evropske komisije među kojima je pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala problematičnom je konstatovana primjena usvojenih zakona.

Ministar Marković je nezadovoljan rezultatima borbe protiv korupcije što može uticati na preporuku o daljim evropskim integracijama.

Duško Marković
"Da li korpucija i organizovani kriminal mogu biti nešto što bi moglo dovesti do negativnog mišljenja? Mogu, odmah da vam kažem da mogu jer se na to sa posebnom pažnjom gleda", rekao je Marković.

Ipak ministar Marković smatra da je dosta učinjeno u borbi protiv organizovanog kriminala a da su za to najzaslužniji tužilaštvo i policija.

"Naše tužilaštvo, naša policija i drugi organi učestvovali su u nizu velikih međunaordnih akcija koje su rezultirale snađnim rezultatima", naveo je ministar.

Opozicione stranke nijesu saglasne sa ovim stavom jer veliki broj krivičnih prijava nalaze se još u fijokama i nijesu procesuirane. Opozicija smatra da upravo u institucijama nema političke volje za pojačanu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Duboko se sa vama ne slažem u nekim konstatacijama. Da smo napravili velik iskorak kada je u pitanju organizovani kriminal, nijesam saglasan ni da nemamo administrativnih kapaciteta da bi počeli to sistemski da radimo. Mi nemamo političke volje ili su pojedini djelovi policijsko pravosudnih organa kontrolisani", kaže Branko Radulović iz Pokreta za promjene.

Pomak moguć uz pritisak izvana

Crnogorske institucije su od objavljivanja preporuka Evropske komisije procesuirale slučaj Zavala, gdje je tuženo 11 osoba, uključujući i čelnike opštine Budva, a koji se danas brane sa slobode. Počelo je i suđenje Dušku Šariću, mlađem bratu Darka Šarića zbog šverca narkotika i pranja novca. Protiv Safeta Kalića je pokrenuta istraga zbog paranja novca. Kalić je u bjekstvu a uhapšeni su njegova supruga i brat.

Tome je prethodila izjava vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić krajem jula u kojoj je najavila dvije velike akcije tužilaštva od koji je, pokazalo se, jedna bila 'Kalić' a druga do sada nije provedena.

Ranka Čarapić

"Jedan od tih slučajeva, mi se nadamo, mi vjerujemo da ćemo uspjeti da okončamo do kraja jula. Tu je još jedan slučaj. Polovinom avgusta mi očekujemo da ćemo uspjeti da okončamo slučajeve koje smo najavili", rekla je tada tužiteljka.

NVO sektor, posebno onaj dio koji istražuje slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, ocjenjuje da se potencijalni slučajevi koji još nijesu procesuirani nalaze u zoni nelegalne gradnje, urbanizma i privatizacije, za šta su NVO do sada podnijele niz prijava protiv državnih funkcionera.

Dejan Milovac iz Mreže za afirmaciju NVO sektora očekuje da bi pomak mogao da se napravi uz pritisak međunarodne zajednice.

"Ne može se izvući drugačiji zaključak bez da su dosadašnji procesi i istrage bili iznuđeni od strane Evropske unije i da su rezultat pritiska međunaordne zajednice. Mi nemamo niti ozbiljnije istrage niti sudskog procesa, niti je izvjesno da ćemo u nekom doglednom periodu imati pravosnažno osuđujuće presude za organizovani kriminal i korpuciju", ocjenjuje Milovac.

Momčilo Radulović, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori, smatra da je Vlada pokazala minimum volje da pokrene ozbiljne istrage i procese vezane za organizovani kriminal i korupciju, ukazujući da je istraga u nekim potencijalnim slučajevima misteriozno stopirana.

"U ovom trenutku mnoge afere koje su očigledne cijelom društvu i za koje se očekivalo da će biti pokrenute jednostavno, na neki način misteriozno stoje i tapkaju u mjestu. Cijelo crnogorsko društvo želi da zna šta će se desiti sa nizom afera vezanih za lokalne samouprave, pojedine gradonačelnike, pojedina javna preduzeća, poput najnovije afere o poslovanju javnog servisa Radio televizije Crne Gore, sa pojedinim visokim policijskim zvaničnicima koji se ozbiljno povezuju sa strukturama organizovanog kriminala, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. To su sva pitanja koja moraju biti otvorena", zaključuje Radulović.