Dostupni linkovi

Marović u sudu branio brata i Kuljaču


Svetozar Marović
Svetozar Marović
Nastavak sudskog procesa u slučaju nelegalne gradnje na Zavali u Budvi obilježen je svjedočenjem Svetozara Marovića, aktuelnog potpredsjednika Demokratske partije socijalista i jednog od doskorašnjih najviših funkcionera u državi.

Marović je kao svjedok branio optužene među kojima je njegov brat Dragan Marović, njegov poslovni partner Dragan Sekulić, bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača i još osam osoba.

Dragan Marović i Svetozar Kuljača na Zavali, juni 2010.
Svjedočeći o događajima kao što je izgradnja hotelskog kompleksa na rtu Zavala u Budvi i fabrike za desalinizaciju vode, Svetozar Marović potpredsjednik Demokratske partije socijalista je rekao da se optuženima sudi zato što su imali hrabrosti, stručnosti i znanja da glavnom turističkom centru dovedu vodu i time spasili dvije turističke sezone i spriječili štetu od najmanje 30 miliona eura koja bi nastala povlačenjem turista.

Marović je rekao da optužene zna kao uticajne ljude sa dignitetom koji su tretirani kao obični kriminalci prilikom hapšenja i nad kojima je izvršena velika nepravda i kršenje ljudskih prava uz javnu kampanju.

"Umjesto pohvale i nagrade što su izgradnjom fabrike vode spasili hotelijere, turoperatore i sve koji žive od turizma njiima se sudi", rekao je Marović osporavajući dijelove optužnice i negirajući da je Budvi tim poslom nanijeta bilo kakva šteta i tvrdeći da je optužnica u mnogim dijelovima apsurdna, da niko nije imao pojedinačnu korist već da je to bilo opšte dobro.

Spašavanje turizma

Marović je i novinarima u izjavi datoj naknadno saopštio da je izgradnja fabrike vode morala da se obavi zbog spašavanja turizma.

"Ono što sam i u sudu rekao i što sam svjedočio jeste da su oni djelovali u stanju više sile ili ako smijem reći pravnim rječnikom – u situaciji koja je krajnja nužda. Da bi spasili veću vrijednost oni nijesu mogli da čekaju da dobiju recept da bi bolesnik i pacijent preživio. Mislim da su radili ono što je bilo neophodno a to je da pacijent preživi. Budvanski i crnogorski turizam je preživio te dvije godine zato što je imao vodu", tvrdi Marović.

Sergei Polonsky

Kada je riječ o nelegalnoj gradnji na rtu Zavala Marović je ponovio da je jedno vrijeme bio suvlasnik preduzeća Moninvest koje je sa ruskom kompanijom Slavin formirao zajedničku kompaniju Zavala invest koja je gradila apartmane na Zavali.

Marović je rekao da je ugovore sa ruskim Miraxom ruskog milijardera Sergeja Polonskog potpisivao njegov partner Dragan Sekulić, te da on nije imao detaljan uvid u odluke i dogovore.

Marović je kategoričan da Sekulić nije uradio ništa nezakonito, a povodom optužbe da je hotelski kompleks građen nelegalno bez potrebnih urbanističkih dozvola, Marović je rekao da u Crnoj Gori postoji 100.000 divlje građenih objekata i konstatovao da crnogorska administracija u tom vremenu nije bila spremna za velike investitore.

Podsjetimo, predsjednik i potpredsjednik budvanske opštine Rajko Kuljača i Dragan Marović i još devet osoba je krajem prošle godine uhapšeno i protiv njih je podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju "Zavala". Oni su optuženi da su u dužem vremenskom razdoblju protivpravno djelovali u interesu privatnog preduzeća Zavala Invest, na štetu opštine Budva.To je, prema navodima Tužilaštva, za posljedicu imalo pribavljanje imovinske koristi privatnom preduzeću u iznosu većem od milion evra. Svi optuženi su negirali navode optužnice, a pritvor im je ukinut krajem juna ove godine.

Komentarišući svjedočenje Svetozara Marovića jedan od branilaca optuženih advokat Dragan Šoć je za naš radio ocjenio očekivanim što je Marović više branio optužene nego što je svjedočio o činjenicama.

"Svjedok po definiciji iznosi činjenice, a ne daje kvalifikacije. Vidjeli ste i sami da je gopsodin Marović davao kvalifikacije o svemu što se dešavalo u tom periodu. Naravno, to je bilo potpuno zaočekivati zato što mu se, pod broj jedan brat nalazi među optuženima, pod broj dva da čitava ta situacija ima određenu političku konotaciju, koliko god se trudimo da je izbjegnemo. Prosto se ne može izbjeći činjenica da se radi o jednom političkom rukovodstvu, da se radi o ljudima i o mjestu i gradu gdje je nesumnjiv bio politički uticaj, ne samo gospodina Marovića, kao funkcionera DPSa nego kao i čovjeka iz toga grada", kaže Šoć.
XS
SM
MD
LG