Dostupni linkovi

Crnogorski reis stao u zaštitu porodice Kalić


Reis Rifat Fejzić
Reis Rifat Fejzić
Iako je naglasio da se zalaže za jačanje pravne države, poglavar islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat Fejzić se u javnom obraćanju založio za puštanje na slobodu Amine Kalić koja je zajedno sa suprugom, kontroverznim rožajskim biznismenom Safetom Kalićem, osumnjičenom za pranje novca.

Fejzić je svoj stav obrazložio brigom za četvoro maloljetne djece Kalićevih koja, prema njegovim riječima, ničim nijesu zaslužila da ispaštaju zbog pretpostavljene krivice roditelja.

Fejzić je ocijenio da su djeca prije odluke suda, tokom istražnog postupka, osuđena da odrastaju bez roditeljske brige, prepuštena sama sebi.

U opozicionom Pokretu za promjene kažu da su upravo Safet Kalić i njegova žena ti koji su ugrozili pravo na normalan život svojoj djeci. Funkcioner PZP-a Koča Pavlović kaže da bi u uređenom društvu, država već preuzela brigu o njima.

"Upravo baš kao što su Safet Kalić, njegov brat i njegova žena ti koji su upropastili živote 200 rožajskih mladića koji leže po evropskim zatvorima a koje su oni uključili u svoju mrežu i zloupotrebljavali ih kao svoje kurire. Mislim da je upravo ovo što sam sada rekao nešto što
'Praksa u demokratskom svijetu ne poznaje ovakve zahtjeve za puštanjem majke maloljetne djece koja je optužena za mafijaško udruživanje', kaže Koča Pavlović.
je reis, dakle neko ko je duhovni pastir jedne zajednice, dužan da kaže svojim vjernicima. Mislim da je takođe dužan da im kaže da praksa u demokratskom svijetu ne poznaje ovakve zahtjeve za puštanjem majke maloljetne djece koja je optužena za mafijaško udruživanje već upravo suprotno – u demokratskom svijetu u ovakvim situacijama stupaju na scenu centri za socijalni rad a onda privremeno oduzimaju djecu, a ukoliko se na sudu dokaže da su oni bili upleteni u mafijaške poslove onda se ona trajno oduzimaju roditeljima i daju se na usvajanje", naglašava Pavlović.

Kalići se terete da su od 2006. do 2011. godine u Rožajama oprali preko sedam miliona eura, za koji su, navodno, znali da je stečen krivičnim djelom. Safet Kalić se nalazi u bjekstvu, a za njim je raspisana i međunarodna potjernica, a u Crnoj Gori je, pored Safetovog brata Mersudina, pritvorena i njegova supruga Amina.

Pritisak na sudstvo

Fejzićev apel na oslobađanje Amine Kalić, komentarisala je podgorički advokat i jedna od koordinatora Foruma 2010 Azra Jasavić:

Rožaje, fotografija iz arhive: Savo Prelević

"Apeli građana Rožaja kao i reisa Fejzića, po mom stručnom mišljenju, predstavljaju neprimjeren pritisak na sudstvo koje po prirodi posla mora primjenjivati u konkretnom slučaju Zakon o krivičnom postupku. Zakon predviđa niz mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog za nesmetano vođenje krivičnog postupka. Pritvor kao jedna od mjera se primjenjuje u izuzetnim slučajevima. Ovaj je slučaj po svojoj pravnoj prirodi izuzetno značajan i logično je da su postojali zakonski razlozi za određivanje pritvora. Pravno je pitanje da li ti razlozi još uvijek stoje ili ne. Ukoliko su prestali razlozi za određivanje pritvora, logično je da će odbrana okrivljene na to ukazati sudu koji je dužan da u tom slučaju odredi neku drugu mjeru nadzora kao na primjer mjeru zabrane napuštanja stana, boravka i slično koje se shodno novim propisima mogu kontrolisati elektronskim nadzorom."

Azra Jasavić napominje da se samo djelimično slaže sa Fejzićevom interpretacijom hrišćanskog i islamskog učenja koje obavezuje na odgovoran odnos prema djeci.

"Ono što reis nije spomenuo, a što smatram jednako važnim,
"Ono što reis nije spomenuo, a što smatram jednako važnim, jeste činjenica da je svaki roditelj najodgovorniji za svoje postupke pred svojom djecom', podsjeća Azra Jasavić.
jeste činjenica da je svaki roditelj najodgovorniji za svoje postupke pred svojom djecom. Roditelj svojim djelima otvara ili zatvara puteve dobra ili zla. Koji će put svako do nas da bira stvar je našeg razuma, volje i životnog opredjeljenja. Na kraju, svako od nas mora snositi posljedice svojih postupaka", kaže Azra Jasavić.

Ime Safeta Kalića se u medijima pojavilo tokom akcije Sablja, kada ga je srpska policija označila kao jednog od glavnih narko-bosova u regionu i osumnjičila da je "zemunskom klanu" doturao na stotine kilogrma narkotika.

Te optužbe nijesu dokazane ali se Kalić u tajnoj dokumentaciji crnogroske Agencije za nacionalnu bezbjednost, koja je procurila u javnost, pominje kao bezbjednosno interesantna osoba koja uglavnom djeluje u inostranstvu.

Familja Kalić raspolaže enormnim bogatstvom: vlasnici su benzinske pumpe u Podgorici, kao i u Rožajama u čijem okviru posluju free-shop i restoran. Familiji Kalić pripada i preduzeće Turjak sa dva nedavno renovirana hotela, kao i odmaralište na ulcinskoj plaži.

Safet Kalić, koji u Rožajama važi za uglednog i moćnog čovjeka, posjeduje i firmu za zaštitu i traženje osoba, a tu je i prevozničko preduzeće.
XS
SM
MD
LG