Profesor Kenet Morison: SPC u Crnoj Gori predvodila kontrarevoluciju

Profesor savremene istorije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu De Montfort u Velikoj Britaniji, Kenet Morison.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori nastavlja da bude aktivni politički učesnik, a konzervativno pravoslavlje i ekstremni nacionalizam, koje SPC javno osnažuje, nastavljaju da prodiru u sve aspekte života, smatra profesor savremene istorije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu De Montfort u Velikoj Britaniji, Kenet Morison.

Komentarišući predsjedničke izbore, 2.aprila, Morison navodi da je "Evropa sad" relativna nepoznanica a da njihov kandidat za predsjednika Jakov Milatović "nije tako pouzdan partner zapada".

U drugom krugu predsjednikih izbora protikandidat Milatoviću biće aktuelni predsjednik Milo Đukanović lider Demokratske partije socijalista.

Vaš browser nepodržava HTML5

Crna Gora: Đukanović ili Milatović?

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Morison kaže da zapadne zemlje strahuju da bi, u slučaju pobjede Milatovića, kojeg podržava proruski Demokratski front, Crna Gora mogla da bude ranjivija na strano miješanje, prvenstveno iz Srbije i Rusije.

Dodaje da je mogući ishod izbora da Crna Gora, kao članica NATO-a, bude pod kontrolom pojedinaca bliskih SPC od kojih neki vode anti-NATO kampanju.

O ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nedavno je objavio studiju "Pravoslavna crkva, Crna Gora i srpski svet", koju je uradio sa profesorom sa bostonskog univerziteta Veskom Garčevićem.

Pročitajte i ovo: Moguće novo strano miješanje u predsjedničke izbore u Crnoj Gori


SPC- preko litija do političke moći

RSE: SPC je učvrstila poziciju u Crnoj Gori od 2019. suprotstavljanjem vjerskom Zakonu i naknadno potpisivanjem Temeljnog ugovora. Na talasu litija promijenjena je i trodecenijska vlast. Premijer Zdravko Krivokapić je bio politički izbor SPC-a kao i većina ministara. Ipak, u intervjuu za RSE 2021. godine ste na pitanje može li doći do klerikalizacije kao prijetnje građanskoj državi Crnoj Gori odgovorili odrično. Da li danas mislite isto?

Morison: U najkraćem rečeno – ne. Ali, dozvolite da obrazložim. Ono gdje smo danas je mnogo drugačije od onoga gdje smo bili 2021.

Kada je SPC mobilisala ljude da litijama protestuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti 2019, to je bio proces koji je ujedinio i opozicione stranke, koje su do tada bile podijeljene i neefikasne. Tako ujedinjeni pobijedili su na izborima 2020. i smijenili trodecenijsku vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Zapravo, i mobilisali su se sa tim ciljem.

To je značajno učvrstilo poziciju SPC i zaista oni su imali najveću korist od ishoda tih izbora

Crkva je apsolutno podržavala Vladu Zdravka Krivokapića, može se se reći da ih je SPC i dovela na vlast. Znali su da će povući će sporni Zakon. Pitanja ustoličenja mitropolita Joanikija bilo je problematično ali je prekretnica bilo potpisivanje "Temeljnog ugovora".

Pročitajte i ovo: Poraz i države i crkve na Cetinju

To je SPC obezbijedilo dugo očekivanu moć i snagu koju nisu imali otkako je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. Ono što nije bilo tako jasno 2019, sada jeste. Nije se završilo porazom DPS-a i podrškom Vladi koja radi u njenim interesima. Ovo što se desilo od tada, naročito od ustoličenja Joanija, prevazilazi to.

U stvari, moglo bi se reći da je SPC u Crnoj Gori suštinski predvodila nešto što bi se moglo okarakterisati kao kontrarevolucija.

Vaš browser nepodržava HTML5

Potpisan Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve


RSE: Mislite da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio samo povod?

Morison: SPC-u je bilo u interesu da DPS i njihovi koalicioni partneri izgube vlast, jer je Zakon o vjerskim slobodama predstavljao egzistencijalnu prijetnju koja im je ugrozila položaj i značajnu imovinu u Crnoj Gori.

Međutim, kada je to postignuto, nisu odstupili od politike.

Naprotiv, nastavili su i nastavljaju u potpunosti da se bave politikom, a da ujedno to negiraju, uprkos jasnim dokazima. Dovoljno je da vidimo poruke crkvenih velikodostojnika pred prvi krug predsjedničkih izbora. Jasno je da su oni faktički "politički akteri".

RSE: I u najnovijoj političkoj prekompoziciji dominiraju kadrovi bliski crkvi. U kom to pravcu može odvesti Crnu Goru?

Morison: Putanja je već vidljiva, može se jasno naslutiti. Ko god da bude predsjednik Crne Gore nakon izbora 2. aprila i kakva god Vlada Crne Gore bude formirana nakon junskih parlamentarnih izbora, odrediće dugoročnu budućnost zemlje.

Milo Đukanović, kao predsjednik države, bio je protivteža i nastavio je da artikuliše vrlo jasan pro-EU i pro-NATO put, što su pozdravili zapadni partneri Crne Gore.

Drugi kandidat za predsjednika Jakov Milatović i pokret "Evropa sad" su relativna nepoznanica, s obzirom na to da su zasad vanparlamentarna stranka. Takođe, postoji značajna zabrinutost, posebno zapadnih partnera Crne Gore, da Đukanović može da izgubi ove izbore a da Milatović nije tako pouzdan partner zapada.

Pročitajte i ovo: Ko će biti predsjednik Crne Gore?

Nemoguće je, naravno, predvidjeti konačan ishod izbora u nedjelju, ali će Milatović uživati punu i nedvosmislenu podršku proruskog Demokratskog fronta (DF) i onih partija koje su bile dio koalicije avgusta 2020. koja je pobijedila DPS. Pobjeda Milatovića takođe bi ovim strankama dala značajan zamah i podstrek uoči junskih parlamentarnih izbora.

RSE: Postoji mogućnost da ti kadrovi nakon izbora u junu imaju 2/3 većinu u parlamentu što bi im omogućilo i mijenjanje strateških odluka.

Morison: Dok se neke zapadne vlade nadaju da "Evropa sad" predstavljaju neku silu centra, "'treću silu" koja može da zadrži što dalje neke nazadne stranke i pojedince, kao što su se nekada nadali u URA-u, sasvim je moguće da će se zemlja kretati ka tome da bude bliža Srbiji.

I za neke, mada ne sve, unutar sadašnjih vladajućih struktura, da bude bliža Rusiji. To je ono što čini da bude ranjiva na strano miješanje.

U tom scenariju, potencijalno biste mogli da imate kandidata za članstvo u EU i državu članicu NATO-a kojima upravljaju pojedinci bliski SPC. Među tim pojedincima su neki koji ne kriju da su protiv Alijanse i vode kampanju kontra NATO i čine sve u tom smjeru.

Potencijalne posledice dominacije SPC u Crnoj Gori su očigledne i sve veće, posebno imajući u vidu regionalni i širi geopolitički kontekst.

Pročitajte i ovo: SPC 'brani' Ukrajinsku crkvu od Kijeva

SPC u regionu više od meke moći

RSE: U Analizi konstatujete da Srpska pravoslavna crkva u regionu podržava, pa čak i koordinira aktivnosti srpskih organizacija koji se zalažu za jače veze sa Rusijom i ruskim organizacijama u Srbiji. Može li se govoriti o SPC, kao instrumentu Kremlja?

Morison: SPC je više od jednostavnog instrumenta "meke moći". Ona je efikasno oruđe u projektu "Srpski svet", koji je po formi i sadržaju sličan takozvanom "Ruskom svetu".

To je organizacija koja je i duboko politička i ali možda i vitalna komponenta projekta "Srpski svet". Njihovi odnosi sa grupama i pojedincima koji se zalažu za jače veze sa Rusijom već su dobro dokumentovani. Ipak, teško je dokazati ili uspostaviti direktnu vezu u kojoj Rusija ima uticaj na SPC.

Međutim, ona ima veoma bliske odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja je apsolutni instrument Kremlja.

SPC je bila ključni artikulator u promovisanju proruskih narativa u odnosu na rat u Ukrajini, 'srpsko-rusko bratstvo', i podršku ruskoj državi i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, sa kojima imaju veoma bliske veze , kao i prenošenje negativne retorike o sekularnom, dekadentnom i 'trulom' Zapadu.

Crna Gora je samo dio priče ali je, naravno, ključna za uspjeh projekta „Srpski svet“.

RSE: Kakav bi odgovor na sve aspekte uticaja crkve moglo da da društvo ako donosioci odluka u najvećem dijelu baštine te vrijednosti?

Morison: Okruženje je za građane, civilne aktiviste, nevladine organizacije veoma izazovno, posebno za one koje se bave LGBT pravima.

U Bosni i Hercegovini SPC je mobilisala tamošnje Srbe u podršci političkim elitama koje imaju eksplicitno nacionalističke ciljeve.

Prijetnja Milorada Dodika da će se pravnim mehanizmima u suštini zabraniti nevladinim organizacijama koje dobijaju zapadna sredstva da djeluju u Republici Srpskoj je prilično zastrašujuća, ali ostaje da se vidi da li će on to i izgurati.

Pročitajte i ovo: Dodik obećava 'američki' zakon za domaće 'agente'


Ipak, retorika "zapadnih agenata" koja se koristi za opisivanje takvih organizacija je u najmanju ruku zabrinjavajuća.

Opipljivi su politički rezultati simbioze između SPC-a i Rusije (preko Ruske pravoslavne crkve) koja podržava stav Srbije o Kosovu i Republici Srpskoj i podržava proruske elemente, poput Demokratskog fronta u Crnoj Gori.