Centralna izborna komisija BiH odbacila zahtjev za poništenje izbora za predsjednika RS

Ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske, Sarajevo, 13. oktobar 2022.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) odbacila je, kao nedopuštene, zahtjeve za poništenje izbora za nivo predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Na sjednici CIK-a BiH, u četvrtak 20. oktobra, obrazloženo je da se zahtjevi odbacuju jer su "preuranjeni", s obzirom da još nisu utvrđeni rezultati Opštih izbora u BiH, održani 2. oktobra.

Zahtjev za poništenje su predale Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) nekoliko dana nakon izbora, tvrdeći da je njihova kandidatkinja za predsjednika RS pokradena tokom brojanja glasova u izbornoj noći.

Od 13. oktobra, po naredbi CIK-a, odvija se i ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Prema trenutnim podacima, Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i vladajuće koalicije u RS vodi ispred Jelene Trivić, kandidatkinje PDP-a i opozicije sa oko 30.000 glasova razlike.

Vaš browser nepodržava HTML5

Opozicija ponovo u Banjaluci na protestima

Opozicija u RS do sada je održala dva protesta na kojima je takođe zatraženo poništavanje izbora, te procesuiranje odgovornih za krađu.

Predstavnici opozicionih partija u RS podnijeli su 18. oktobra Tužilaštvu BiH i krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i više stotina osoba zbog "izbornih krađa" na Opštim izborima održanim 2. oktobra.

Opozicija je podnijela 14. oktobra prijavu i Okružnom tužilaštvu u Banjaluci prijavu za djelo "Izborna krađa".

Pročitajte i ovo: Opozicija iz RS-a podnijela prijave protiv Dodika i više stotina osoba zbog izborne krađe

Sa druge strane u vladajućoj koaliciji, tvrde da su "opozicione stranke u dosluhu sa CIK-om" u pokušaju da se naruši, kako tvrde, čista pobjeda Dodika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a u četvrtak je na društvenim mrežama najavio miting "protiv prekrajanja izborne volje" koji bi trebao biti održan 25. oktobra u Banjaluci.

Pročitajte i ovo: Koliko u BiH traju suđenja za izborne krađe?

Nakon Opštih izbora, održanih 2. oktobra, registrovano je više 420.000 nevažećih listića.

Iz CIK-a BiH ranije je navedeno da su utvrđene nepravilnosti u 90 gradova i opština, na više od 500 biračkih mjesta.

CIK je na sjednici u četvrtak usvojio i naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju glasova za 22. biračka mjesta za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, te parlamente oba entiteta i skupštine kantona u entitetu Federacija BiH.

CIK BiH ranije je naredio kontrolno brojanje za 45, a potom za još 70 biračkih mjesta. Posljednja naredba o brojanju na 14 birališta bila je 19. oktobra.

Pročitajte i ovo: Šta se sve dešavalo na dan izbora u BiH?

Građani su 2. oktobra birali tri člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH, te skupštine i u 10 kantona u Federaciji BiH.