Delta soj u Republici Srpskoj, u bolnicama većinom nevakcinisani

Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Milićima, BiH (13. avgust 2021.)

U Republici Srpskoj (RS), jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, detektovan je delta soj korona virusa, potvrđeno je u četvrtak (2. septembar) na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo RS-a.

"Od 25 testiranih uzoraka na delta soj, krajem augusta, 24 uzorka su pozitivna", rečeno je.

Kako je saopšteno, epidemiološka situacija u ovom bh. entitetu je pogoršana, a najviše zaraženih je u Banjoj Luci.

"Tamo gdje je najveći broj nevakcinisanih osoba, najčešće su mutacije. Gotovo 98% hospitalizovanih trenutno su nevakcinisane osobe. Apelujemo na vakcinaciju građana, zadnji je trenutak da zaustavimo širenje novih virusa", poručio je direktor Instituta Branislav Zeljković.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa

U Bosni i Hercegovini (BiH) je 1. septembra preminulo 11 osoba, a 906 je bilo pozitivno na korona virus. Trenutno je zaraženo 214.759, a preminulo je 9.815 građana.

Vakcine su u većem obimu počele pristizati tek u junu.

Od ukupno pristiglih skoro 2,9 miliona vakcina u BiH, aplicirano je 876.591 doza, od čega 542.523 prve doze i 334.068 drugih doza.

U ove brojke nisu uključeni svi koji su mogućnost da se vakcinišu iskoristili u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj, a prema procjenama, zbog kašnjenja vakcina, van granica BiH se vakcinisalo više od 50.000 građana.

Delta varijanta COVID-19 se prvi put pojavila u Indiji u oktobru 2020. godine i od tada se proširila u više od 80 država svijeta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Broj zaraženih koronom u svijetu raste, delta soj ne jenjava

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je od pojave korona virusa i sojeva tog virusa odlučila da ih imenuje.

Trenutno su četiri soja virusa zabrinjavajuća, među kojima soj alfa prisutan u 193 zemlje i delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je mu.