Dostupni linkovi

SZO prati novi soj korona virusa nazvan mu


Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi
Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prati novi soj korona virusa, nazvan Mu, koji je prvi put identifikovan u Kolumbiji u januaru, saopštila je u utorak uveče ta organizacija Ujedinjenih nacija (UN).

Novi soj sa naučnim nazivom B.1.621 za sada je dobio klasifikaciju "varijanta koju treba pratiti", navela je SZO u svom sedmičnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije korona virusa.

SZO je precizirala da mu ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja korona virusa.

Svi virusi, uključujući i korona virus (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju. Većina mutacija ima mali ili nikakav uticaj na svojstva virusa, navodi agencija Frans pres (AFP).

Zbog delta soja zaraza ponovo u usponu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Međutim, određene mutacije mogu da utiču na karakteristike virusa, kao što su lakše širenje, težina simptoma ili efikasnost vakcine, lekova i drugih alata za otkrivanje prisustva virusa.

SZO je od pojave korona virusa i sojeva tog virusa odlučila da ih imenuje. Trenutno su četiri soja korona virusa zabrinjavajuća, među kojima soj alfa prisutan u 193 zemlje i delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je mu.

Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi.

XS
SM
MD
LG