U Beogradu otkriven mural posvećen nestalim bebama u Srbiji

Mural posvećen nestalim bebama u Srbiji, Beograd, 22. decembar 2021.

"Čuješ li zaista naš plač?" ime je murala posvećenog nestalim bebama u Srbiji, koji je otkriven 22. decembra u Ulici vojvode Dobrnjca u centru Beograda.

Mural je deo projekta Udruženja roditelja "Nestale bebe Beograda", a njegovu izradu finansirala je Evropska unija (EU), prenosi N1.

Članica Udruženja roditelja "Nestale bebe Beograda" Dušanka Bužanin pozvala je sve roditelje koji sumnjaju da su im dece nestala iz porodilišta da se obrate udruženjima koja se bave ovim problemom, jer ona godinama ulažu veliki trud u rešavanje problema nestalih beba.

Ona je istakla da je upravo zahvaljujući Udruženju "Nestale bebe Beograda" i sama došla do njoj veoma bitnih dokumenata i navela da joj je život 40 godina bio "hod po mukama" i da je krila svoj problem.

Pročitajte i ovo: Zakon o nestalim bebama u Skupštini uprkos protivljenju roditelja


Udruženje je EU uputilo i peticiju u kojoj se ističe da se od svih njenih institucije očekuje da budu deo kampanje koja će budućim generacijama ponuditi sećanje o ranjivosti i bespomoćnosti nestale ili ukradene dece, bez obzira na državu, režim ili vreme.

"Očekujemo da se pretnja koju predstavlja nestanak ili krađa dece otkloni na brz, energičan i profesionalan način, ali i podršku zastupanju interesa roditelja i dece", naveli su iz Udruženja.

Pročitajte i ovo: Nestale bebe u Srbiji: Činjenice i njihove posledice

Skupština Srbije usvojila je 29. februara zakon o nestalim bebama, koji se u originalu zove "Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji".

Usvojeni zakon o bebama, kako stoji u tom aktu, predviđa sudski nalog za isplatu novčane nadoknade do 10.000 evra ukoliko nije moguće utvrditi status deteta za koje roditelji sumnjaju da je ukradeno.

Zakon je pripremljen po nalogu iz presude iz Strazbura 2013. godine u slučaju Zorice Jovanović, koja je Srbiju tužila jer nikada nije dobila kredibilne odgovore od države o sudbini njene bebe za koju joj je rečeno da je ubrzo po rođenju 1983. preminula, dok ona sumnja da je nestala iz porodilišta u Ćupriji.

Presudom je Međunarodni sud za ljudska prava Srbiji naložio da joj se na ime odštete isplati 10.000 evra.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest roditelja nestalih beba

Na ovaj zakon žalila su se udruženja roditelja nestalih beba, jer kako kažu, smatraju da im ne može pomoći da saznaju istinu o svojoj deci.

Roditelji, koji su organizovanu kampanju potrage za svojom decom počeli ranih dvehiljaditih, godinama su isticali da ne žele novac, već istinu i kažnjavanje odgovornih.

Pročitajte i ovo: Roditelji: Zakon o nestalim bebama šupalj kao švajcarski sir