Dostupni linkovi

Zakon o nestalim bebama u Skupštini uprkos protivljenju roditelja


Roditelji sumnjaju da su im deca ukradena u porodilištima u Srbiji
Roditelji sumnjaju da su im deca ukradena u porodilištima u Srbiji

Pred poslanicima Skupštine Srbije će se na sednici koja je počela u ponedeljak (24. februara) konačno naći Predlog zakona o nestalim bebama.

Roditelji, njih više od 2.000 koji sumnjaju da su njihova deca nestala iz porodilišta širom Srbije i koji decenijama čekaju odgovor na pitanje šta se desilo sa njihovom decom, nezadovoljni su predloženim zakonom jer, kako kažu, roditeljima umesto odgovora nudi novčanu naknadu u iznosu do 10.000 evra.

"Mi hoćemo decu, mi nećemo pare", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ana Pejić iz Rume, sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i dodaje da država nije učinila ništa konkretno po tom pitanju.

Ona decenijama traga za odgovorom o sudbini devojčice koju je rodila u avgustu 1988. u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, a za koju joj je dva dana posle porođaja rečeno da je preminula.

"Ja sam otpuštena kući bez ikakvog objašnjenja od čega je umrlo moje dete i zašto ja nisam dobila dete da vidim, ni živo ni mrtvo, ni ja ni muž ni niko od familije", priča Ana Pejić i dodaje:

"To je bilo duboko zatrpano u meni, nisam o tome nikada ni sa kim pričala, čak ni u kući, ni sa mužem, ni sa sinom."

Aktivno se u bitku uključila 2014. podstaknuta drugim roditeljima koji su javno izlazili sa svojim sumnjama da su im deca uzeta u porodilištima. Zakon su, kako kaže, čekali dugo, ali ovaj zakonski predlog nije ispunio očekivanja roditelja. Roditelji okupljeni u više udruženja su u novembru 2019. na javnom slušanju u parlamentu tražili od vlasti njegovo hitno povlačenje, što se nije dogodilo.

"To (zakon) nikako neće dati odgovor, to će nas samo razljutiti, ali to ne znači da ćemo mi odustati i da ćemo mi napustiti potragu sa našom decom. Tih do 10.000 evra koje oni nama nude, koje su izdvojili iz budžeta za ovu godinu da nas isplate ne bi li se mi pomirili sa sudbinom, pa eto – dobili ste neke parice – šta hoćete", ističe Ana Pejić.

Slične argumente izneli su i roditelji iz "Beogradske grupe roditelja nestalih beba" koji su u ponedeljak protestovali ispred Narodne skupštine, tražeći da ovaj predlog zakona bude povučen.

Protest roditelja nestalih beba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Novčana naknada umesto odgovora

Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje svih slučajeva "nestalih beba", obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju jedne od majki Zorice Jovanović.

U "Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji", kako glasi pun naziv zakona poznatog kao "Zakon o nestalim bebama", čiji tekst je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, u članu 22. stoji da će se ukoliko sud donese "rešenje kojim konstatuje da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta" dosuditi novčana naknada roditeljima.

Mirjanina potraga za sinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00

Na taj način, smatraju u Komitetu pravnika za ljudska prava Srbije, organizaciji koja prati primenu presuda Evropskog suda za ljudska prava, predlog zakona ne uspostavlja adekvatan istražni mehanizam da se sazna istina o svakom detetu.

"Iz toga se jasno vidi namera da se većina roditelja obešteti novčanom kompenzacijom, koja njih najmanje zanima, a da se zapravo ne sprovede prava istraga koja je potrebna da bi se saznalo šta se desilo sa svakim detetom", kaže za RSE Milena Vasić, pravna savetnica u Komitetu pravnika za ljudska prava.

U izradi predloga zakona je učestvovalo Ministarstvo pravde Srbije, a Milena Vasić ističe da potrebe roditelja prilikom pisanja teksta zakona nisu uopšte uzete u obzir.

"Ministarstvo je u potpunosti ostalo nekako, da kažemo, gluvo na zamerke roditelja i ono što je roditelje najviše zanimalo", navodi.

'Nestale bebe' pred sudom u Strazburu

Presuda koju je 2013. Evropski sud za ljudska prava doneo protiv Srbije u slučaju Zorice Jovanović, koja je tužila državu, jer više od trideset godina nije dobila odgovor na pitanje šta se desilo sa bebom za koju joj je u porodilištu u Ćupriji rečeno da je umrla dan nakon rođenja, bio je ključan momenat.

U toj presudi naloženo je da se pitanje nestale dece mora sistemski rešiti, a predlog zakona u Skupštini se našao gotovo šest godina nakon isteka roka koji je Srbija dobila od Saveta Evrope.

Prema rečima Milene Vasić, usvajanjem zakona slučaj se neće pravno zatvoriti.

"Savet Evrope je najavio da će i zakon koji bude donet biti predmet njegove kontrole. Trenutno je pred Evropskim sudom za ljudska prava oko 15 predstavki, koje su u nekakvom postupku zastoja dok se ne vidi kako će Srbija reagovati, ali to ne znači da te predstavke ne mogu biti aktivirane kada zakon bude donet", kaže Vasić.

U Srbiji više od 2.000 roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija, za koju im je u porodilištima rečeno da su umrla, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju.

XS
SM
MD
LG