Aktivisktinja Aida Ćorović napadnuta kod Mladićevog murala u Beogradu

Aktivistkinja Aida Ćorović na protestu zbog grafita koji veličaju Ratka Mladića kod Doma omladine u centru Beograda, 25. novembar 2021.

Aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je da je 3. januara po drugi put u poslednjih nekoliko dana napadnuta na ulici u centru Beograda od strane onih koji čuvaju mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Ona je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla da je u blizini murala za njom krenuo momak sa kapom i maskom koji je, uz pretnje i uvrede, polio koka kolom.

"Svratila sam do novinskog kioska i videla sam jednog mladića koji se tu muvao. Pomislila sam da bi mogao da bude jedan od njih (koji čuvaju mural) i kad sam skrenula u svoju ulicu neko me je pozvao – Aida. Okrenula sam se i on je počeo da me sipa koka-kolom i uvredama. Podigla sam telefon da ga snimim, međutim, udario me je po ruci i pobegao", rekla je Ćorović.

Ona je dodala da je slučaj odmah prijavila policiji.

Prethodno je, kako je navela, 29. decembra grupa muškaraca pod kapuljačama i sa maskama ispred murala Mladiću takođe vređala i polila fantom nju i snimatelja, dok je davala izjavu za jednu holandsku televiziju.

"Oni su se očigledno osilili i misle da mogu da rade šta hoće jer neće trpeti nikakve konsekvence", rekla je Ćorović i dodala da je i o ovom incidentu obavestila policiju.

Aida Ćorović bila je u žiži javnosti kada je 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, u znak protesta bacila nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću, zbog čega je privedena.

Pročitajte i ovo: Aktivistkinja Ćorović: Sramota da štite mural osuđenog zločinca Mladića

Prethodno je policija zabranila akciju uklanjanja murala koju su najavili nevladini aktivisti, uz obrazloženje da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa).

Aida Ćorović je nakon protesta nevladinih organizacija i građana iste večeri puštena na slobodu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Građani i aktivisti za ljudska prava Beograda: 'Mural mora pasti'

Mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda osvanuo je tokom leta 2021, mesec dana nakon što je Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.

I pored rešenja komunalnih službi, i dalje nije uklonjen.

Svi pokušaji da bude prekrečen ili oštećen su propali jer ga neidentifikovani muškarci u roku od nekoliko sati vraćaju u prvobitno stanje.