Dostupni linkovi

Aktivistkinja Ćorović: Sramota da štite mural osuđenog zločinca Mladića


To je čovek koji je osuđen za ratni zločin, njegov zločin je dokazan: Aida Ćorović
To je čovek koji je osuđen za ratni zločin, njegov zločin je dokazan: Aida Ćorović

Sramota je da se taj mural štiti, a da se uljudne građanke hapse, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava.

Policija je 9. novembra privela aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović nakon što su na Međunarodni dan borbe protiv fašizma gađale jajima mural Ratka Mladića, osuđenika za ratni zločin i genocid pred Haškim tribunalom.

Prethodno je policija zabranila akciju prekrečavanja murala koju su najavili aktivisti nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, uz obrazloženje da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa) i narušavanja javnog reda i mira.

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu nepoznati građani su više puta precrtavali i šarali u znak protesta, ali je on brzo vraćan u prvobitno stanje.

Farbom na mural Ratka Mladića u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

(Video: Đorđo Žujović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije, bacio je u sredu 10. novembra farbu na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda.)

Aktivisti nevladinih organizacija su imali nameru da ovaj mural prekreče upravo na Dan borbe protiv fašizma.

Aida Ćorović, koja je reagovala uprkos zabrani policije, kaže da joj je iz ljudskih i moralnih razloga važno da se mural Ratka Mladića ukloni.

„To je osuđeni ratni zločinac. To je čovek koji je osuđen za ratni zločin, njegov zločin je dokazan i sada u sred centra Beograda mi vidimo to demonstriranje ili štiti se taj mural, štite se ti navijači, on je kao nacionalno blago“, navela je Ćorović.

Cveće ostavljeno ispred murala Ratka Mladića 9. novembra uveče
Cveće ostavljeno ispred murala Ratka Mladića 9. novembra uveče

Mladić je kao komandant vojske bosanskih Srba pred Haškim tribunalom osuđen za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Policija oko murala

Nakon zabrane okupljanja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) su tokom 9. novembra u Njegoševoj ulici u Beogradu kontrolisali zadržavanje kod murala posvećenom Ratku Mladiću.

Kada su se članovi nevladinih organizacija i građani, 9. novembra uveče, u znak protesta zbog privođenja dve aktivistkinje uputili ka Njegoševoj ulici, gde se nalazi mural, kordon policije im nije dozvolio da mu priđu.

Na mestu gde je ih je policija zaustavila pojavila se i grupa od desetak desničara koji su uzvikivali poruke podrške Ratku Mladiću.

Građani su uzvratili skandiranjem "Ua, fašisti" i "Mural mora pasti".

„Ovo je moja Srbija, ovo je moj Beograd i zbog ovoga svi zajedno treba da budemo ponosni“, rekla je za RSE Aida Ćorović komentarišući okupljanje građana u znak protesta zbog murala i njenog privođenja.

„Jedan deo Srbije, vlast pre svega, je stala uz jednog fašistu, a mi ostali smo na drugoj strani. I zato je meni bilo važno da se na Međunarodni dan borbe protiv fašizma kaže da cela Srbija nije profašistička, da cela Srbija nije potonula u mračnjaštvo i kal“, poručila je Ćorović.

Osvrćući se na svoju akciju tokom dana, ona je ispričala da je videla da nema reakcije na odluku policije o zabrani prekrečavanja murala i da joj je bilo žao da Međunarodni dan borbe protiv fašizma prođe bez reakcije na mural Ratka Mladića u centru Beograda.

„I nekako smo Jelena i ja spontano… ja sam rekla da ću da utrčim u radnju i kupim jaja i gađaćemo“, navela je Ćorović.

Komentarišući reakciju policije rekla je da su mogli mirno da im priđu i kažu da se udalje.

„Ne, oni su zaista brutalno, to se na snimcima vidi, brutalno su, mene pogotovo, vukli. Ja sam mislila da su neki navijači, da će da me odvuku negde i isprebijaju“, ispričala je Ćorović.

Na snimcima koji se pojavili na društvenim mrežama vidi se kako više policajaca u civilu pritrčava dvema aktivistkinjama kada su počele da gađaju mural Ratka Mladića jajima i kako vuku Aidu Ćorović koja je pokušavala da se otme.

Prisutni novinari i građani su insistirali da kažu da li su policajci i da se legitimišu.

Ćorović kaže da su im se po dovođenju u policijsku stanicu policajci izvinjavali i rekli da je bio u pitanju nesporazum.

„Rekla sam da nije bio baš nesporazum, to ćete videti na snimku. Jelena i ja smo dale izjavu, verovatno ću dobiti neku prekršajnu prijavu“, rekla je Ćorović nakon puštanja iz policije.

Aida Ćorović od početka devedesetih godina u javnosti Srbije poznata je kao mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom. Jedna je od osnivačica NVO Urban in, čija direktorka je bila do 2013. godine.

Šta kaže MUP?

MUP je saopštio 9. novembra uveče da je policija u toku tog dana uhapsila šest osoba "zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića".

"Privedeni su J.A., A.Ć. i još jedno lice, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači (fudbalskog kluba) Partizana D.K., L.M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ.P", dodaje se.

U saopštenju MUP-a je navedeno da je policija očuvala javni red i mir u Beogradu.
Dodato je da policija ne štiti mural već "javni red i mir od svih koji žele da ga ugroze, bez obzira na to da li se zalažu za uklanjanje murala ili se tome protive".

Grupa od oko 20 nevladinih organizacija osudila je hapšenje u saopštenju i ocenila da "svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji".

Privođenje su osudile i opozicione stranke Zajedno za Srbiju, Liberalno demokratska partija i Stranka slobode i pravde.

Mladićev lik stoji gotovo četiri meseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Nepoznati autor ga je naslikao krajem jula ove godine, mesec dana nakon što je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću.

XS
SM
MD
LG