Vučić o novom tipu 'političke evropske zajednice' koju predlaže Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022, Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je 10. maja novu viziju Evropske unije (EU) o kojoj je dan ranije govorio predsednik Francuske, Emanuel Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je 9. maja govoreći pred Evropskim parlamentom u Strazburu da se zalaže za novi tip "političke evropske zajednice" koja bi omogućila zemljama van Evropske unije, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže "osnovnim evropskim vrednostima".

Vučić je izjavio kako više od mesec dana nije razgovarao sa reizabranim predsednikom Francuske, kao i da se neće mešati u načine odlučivanja unutar EU.

“Voleo bih da čujem kakav mu je konačni plan da bih mogao da se izjašnjavam”, rekao je Vučić nakon ceremonije zvaničnog otvaranja punionice gazirane vode u istočnoj Srbiji.

Pročitajte i ovo: Makron se zalaže za novi tip političke evropske zajednice

Makron je rekao da će "evropska politička zajednica" biti otvorena za demokratske evropske nacije koje se pridržavaju njenih osnovnih vrednosti u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, saradnja u energetici, transportu, ulaganje u infrastrukturu ili kretanje ljudi.

"Pridruživanje njoj ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU", rekao je on.

Sledi javna rasprava o vojnom roku

Odgovarajući na pitanje o uvođenju vojnog roka, Vučić je rekao kako je javna debata o vraćanju obaveze služenja vojnog roka tek otvorena i da se može desiti da njegov predlog i ne bude usvojen.

"Tek je otvorena debata, polako, ne žurite sa zaključcima. Možda bude, možda i ne bude, ja sam samo rekao šta ja mislim o tome. Ja sam za, ali videćemo kako će da se odluči. Ima argumenata za i protiv, ali ovo je demokratska država i mora da se razgovara o svemu", rekao je Vučić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ko u Srbiji ne odustaje od vojnog roka?


Na pitanje kako bi izgledao vojni rok, koliko bi trajao i koji slojevi stanovništva bi bili obavezni da idu u vojsku, Vučić je rekao da je sada potrebno nekoliko meseci da se iznesu svi argumenti bitni za to pitanje i da će onda biti doneti zaključci.

"Videćemo. A da me pitate te tehničke stvari, pojma nemam. Ama baš pojma nemam", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Ministar odbrane Srbije za obavezan vojni rok

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je 9. maja kako su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje", rekao je Stefanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je 6. maja da predlaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok koji bi trajao 90 dana.