Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije za obavezan vojni rok


Ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom susreta sa vojnicima Vojske Srbije, 26. septembar 2021.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom susreta sa vojnicima Vojske Srbije, 26. septembar 2021.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Očekujem da ćemo u naredne dve nedelje imati izrađen plan sa kompletnim analizama i najboljim rešenjima u pogledu finansijskog aspekta, aspekta obuke i aspekta regrutacije", navedeno je.

Kako se navodi u saopštenju, ministrov lični stav po ovom pitanju od ranije je poznat.

"Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje", rekao je Stefanović.

Ko u Srbiji ne odustaje od vojnog roka?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link


Ministar je istakao da je važno da mladi ljudi prođu obuku u vojničkim veštinama i da se upoznaju sa složenim borbenim sistemima i ostalom savremenom tehnikom, opremom i naoružanjem koje Vojska Srbije ima, a čime u prethodnim decenijama i Srbija, kako se navodi, nije mogla da se pohvali.

Stefanović je naveo i da će mladi posle služenja vojnog roka ne samo biti obučeni da u svakom trenutku mogu da priteknu u pomoć svojim bližnjima, već će steći i veštine i znanja koja će im značiti i te kako i u životu i u radu.

"Naravno, konačnu odluku doneće parlament, ali duboko sam ubeđen i kao ministar odbrane i kao neko ko je služio vojni rok, da je to izuzetno korisno i za mlade ljude i našu zemlju", zaključio je Stefanović u saopštenju Ministarstva odbrane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je 6. maja da predlaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok koji bi trajao 90 dana.

On je najavio da je na nadležnim vojnim organima da procene koliko bi to Srbiju koštalo, a na parlamentu da to prihvati ili odbije. Vučić je takođe najavio da će odluci prethoditi duga rasprava u javnosti.

XS
SM
MD
LG