Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo na optužbe iz Crne Gore

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da Srbija ima "legitimno i neosporivo pravo" da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi i da zražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena, te da se "time se ne meša ni u čije unutrašnje pitanje".

Saopštenje srpskog ministarstva, objavljeno 2. juna, usledilo je nakon saopštenja crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem su ocenili da "sve učestalija negativna retorika Srbije usmjerena protiv Vlade Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića nije u duhu dobrosusjedskih odnosa".

"U tome je učestvovao sami državni vrh Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput 'mlakonja'. Ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri Srpske napredne stranke se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva", naveli su iz crnogorskog MVP-a.

Pročitajte i ovo: Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore osudilo negativnu retoriku iz Srbije

Nekoliko sati posle crnogorskog saopštenja, ministarstvo spoljnih poslova Srbije je odgovorilo da "Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, ali da ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama i da takav odnos ima i prema Crnoj Gori u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva".

"Srbi i Srbija sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva", dodaje se.

Uz konstataciju da je "Srbija ne samo dobar sused, već i bratska zemlja na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone", izražava se uverenje da će se "sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način".

"Uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u unutrašnja pitanja Srbije priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana, građanima i vlastima Crne Gore Srbija dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva, u nadi da će, nakon godina političkih i istorijskih stramputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou", ističe se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Vučić povodom Dana nezavisnosti Crne Gore: Voleo bih da je bilo drugačije

Kako navodi srpsko ministarstvo spoljnih poslova, briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan je potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa. Dodaju i da o položaju svog naroda brinu i druge države, i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava.

"Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koje uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad. Srbi, naime, uživaju neuporedivo manja prava", navodi ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Pročitajte i ovo: Ambasadori ponovo testiraju kohabitaciju u Crnoj Gori

U saopštenju piše i da ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU, a žele, one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, te da Srbija ne očekuje ništa više od toga.

Crnogorsko saopštenje, a potom i odgovor srpskog ministarstva spoljnih poslova usledili su nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je 31. maja izjavio da se nikada neće odreći 29 posto Srba u Crnoj Gori i da ne želi da, kako navodi, neko otima identitet naroda u toj zemlji.

Zvanični Beograd ima bliske političke odnose sa najjačom partijom vladajuće crnogorske većine Demokratskim frontom, koji je u političkom sukobu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i čiju ostavku DF traži. DF je uz Demokrate i Građanski pokret URA izglasao Vladu u decembru prošle godine.

Pročitajte i ovo: Srpski patrijarh potpisuje ugovor nepoznate sadržine sa Crnom Gorom