Dostupni linkovi

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore osudilo negativnu retoriku iz Srbije


Sve učestalija negativna retorika Srbije usmjerena protiv Vlade Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

"U tome je učestvovao sami državni vrh Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput 'mlakonja'. Ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri Srpske napredne stranke se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva", naveli su iz crnogorskog MVP-a.

Prema njihovim riječima, nepoštovanje društvenog statusa Krivokapića i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju.

Iz MVP-a su kazali da, u proteklih šest mjeseci, ni Vlada, niti premijer Krivokapić, nijesu učinili nijedan potez koji bi opravdao takav pristup i retoriku koja je, kako navode, u najmanju ruku nediplomatska.

"Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi", istakli su iz MVP.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 31. maja izjavio da se nikada neće odreći 29 posto Srba u Crnoj Gori i da ne želi da, kako navodi, neko otima identitet naroda u toj zemlji.

Iz crnogorskog MVP-a su saopštili da je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na naciju:

"Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čovjeka. Stoga je bilo kakvo 'prisvajanje' 30 odsto naših građana neprimjereno, i moglo bi se protumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države", kazali su iz Ministarstva.

Zvanični Beograd ima bliske političke odnose sa najjačom partijom vladajuće crnogorske većine Demokratskim frontom, koji je u političkom sukobu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i čiju ostavku DF traži.

DF je uz Demokrate i Građanski pokret URA izglasao Vladu u decembru prošle godine.

Iz MVP-a su kazali da je, nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od prioriteta definisana potreba za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, posebno sa Srbijom.

O tome, kako su dodali, govori želja Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Srbije Anu Brnabić, zatim poziv u prvoj nedjelji mandata ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića upućen srpskom kolegi Nikoli Selakoviću, kao i brojne posjete crnogorskih ministara Srbiji.

Iz MVP su rekli da su zahvalni građanima Srbije na donaciji vakcina, kao države koja je prva pritekla u pomoć Crnoj Gori.

Kako su poručili, Crna Gora je spremna da pomogne Srbiji u oblastima u kojima predvodi regionalne procese, poput EU integracije, saradnje sa NATO-om, u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim oblastima.

XS
SM
MD
LG