Premijer Jermenije traži pomoć od Putina za oslobađanje zarobljenika u Azerbejdžanu

Premijer Jermenije Nikol Pašinijan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, 6. april

Premijer Jermenije Nikol Pašinijan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina pomoć u oslobađanju ratnih zarobljenika koje je Azerbejdžan zarobio tokom prošlogodišnjeg rata u regionu Nagorno-Karabaha.

Rat prošle jeseni između Jermenije i Azerbejdžana vođen je oko Nagorno-Karabaha, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali koju su etnički Jermeni kontrolisali od ranih devdesetih.

Šestonedeljni rat zaključen je sporazumom o prekidu vatre uz rusko posredovanje, kojim je deo Nagorno-Karabaha i svih sedam okruga oko njega stavljeno pod azerbejdžansku administraciju nakon skoro 30 godina kontrole etničkih jermenskih snaga.

Pročitajte i ovo: Pet stvari koje treba znati o Nagorno-Karabahu

Sporazum je takođe doveo do razmeštanja oko 2.000 ruskih mirovnjaka duž kopnenog koridora koji povezuje spornu teritoriju sa Jermenijom.

U borbama je stradalo više od 6.000 ljudi.

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko jermenskih zarobljenika drži Azerbejdžan, ali novinska agencija RBC je navela da je u Azerbejdžanu još oko 140 Jermena.

"Želeo bih da primetim da u ovom kontekstu postoji veoma važno pitanje koje još uvek nije rešeno", rekao je Pašinijan Putinu tokom susreta u Moskvi.

"Kao što smo više puta razgovarali, sve taoce, ratne zarobljenike i druge zatočenike treba vratiti u domovinu ali, nažalost, još uvek imamo pritvorenike u Azerbejdžanu", rako je jermenski premijer.

Pašinijanova poseta Moskvi dogodila se u vreme dok se Jermenija priprema za prevremene parlamentarne izbore u junu, podstaknute opozicionim zahtevima da premijer odstupi zbog rata sa Azerbejdžanom.

Pročitajte i ovo: Premijer Jermenije najavio ostavku