EU optužuje Rusiju za pokretanje ‘vojne kampanje’ na Krimu

Mladi regrut na Krimu podvrgnut medicinskom pregledu nakon poziva u rusku vojsku (arhivska fotografija)

Evropska unija (EU) optužila je Moskvu za pokretanje "vojne kampanje" u ukrajinskoj regiji Krim, koju kontroliše Rusija, u potezu za koji je blok rekao da krši međunarodno pravo.

Oštro saopštenje EU uslijedilo je u trenutku kada je Ukrajina optužila Rusiju za masovno okupljanje trupa u blizini zajedničke granice što je Kremlj odbacio, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Danas je Ruska Federacija pokrenula još jednu kampanju regrutacije u nezakonito anektiranoj Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju radi pozivanja stanovnika poluostrva u Oružane snage Ruske Federacije", piše u saopštenju EU 1. aprila.

Navodi se također da je ruska vojna regrutacija na Krimu 'još jedno kršenje međunarodnog humanitarnog prava'.

Istaknuto je da je 'Ruska Federacija vezana međunarodnim pravom i dužna osigurati zaštitu ljudskih prava na poluotoku'.

"EU ne priznaje i neće priznati ilegalnu aneksiju Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja", saopšteno je.

Pročitajte i ovo: Borell i Blinken: Saglasnost u pristupu Rusiji i Kini

​Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim u martu 2014. godine, uputivši trupe i održavajući referendum koji je međunarodna zajednica proglasila nelegitimnim nakon što je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, prijateljski raspoložen prema Moskvi, svrgnut usred vala javnih protesta.

Moskva takođe podržava separatiste u ratu protiv ukrajinskih vladinih snaga u kojem je od aprila 2014. ubio više od 13.000 ljudi na istoku Ukrajine.

EU je uvela nekoliko krugova sankcija protiv pojedinaca i entiteta optuženih za podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Lideri EU produžili ekonomske sankcije protiv Rusije

Grupa sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) je također 18. marta saopštila da neće priznati "pokušaje Rusije da dobije legitimitet za okupaciju" Krima, dok su sve veće napetosti u odnosima sa Moskvom.

Pročitajte i ovo: G7 'neće priznati okupaciju Krima'