Dostupni linkovi

G7 'neće priznati okupaciju Krima'


Ruski vojnici ispred ukrajinske vojne baze na Krimu (mart 2014.)
Ruski vojnici ispred ukrajinske vojne baze na Krimu (mart 2014.)

G7 neće priznati "pokušaje Rusije da dobije legitimitet za okupaciju" Krima, saopštila je 18. marta grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta dok su sve veće napetosti u odnosima sa Moskvom.

"Nedvosmisleno osuđujemo privremenu okupaciju Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od Rusije", navodi se u saopštenju. "Ne priznajemo i nećemo priznati pokušaje Rusije da dobije legitimitet za tu okupaciju", dodaje G7.

To saopštenje je u skladu sa onim što je američki predsjednik Joe Biden rekao krajem februara da "nikada" neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

Biden je 17. marta nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "ubicom" što je naljutilo Moskvu.

U sukobima ruskih i ukrajinskih snaga poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine kada je Rusija anektovala Krim, a proruske snage na istoku Ukrajine pobunile se protiv vlasti u Kijevu.

"Sedam godina nakon nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od Rusije, potvrđujemo nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", istakli su ministri spoljnih poslova zemalja G7 (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija), kao i visoki predstavnik Evropske unije.

Oni ističu da je Rusija, "upotrebom sile nad teritorijalnim integritetom Ukrajine, otvoreno prekršila međunarodno pravo i prekršila te principe".

Zemlje G7 su istakle da se "oštro protive kontinuiranoj destabilizaciji Ukrajine od Rusije, a posebno njenim potezima u oblastima Donjecka i Luganska i pored obaveza koje je preuzela u okviru sporazuma iz Minska".

U saopštenju se ističe da je potrebna "puna primjena sporazuma iz Minska". "Rusija je sukobljena strana na istoku Ukrajine, a ne posrednik", poručuje G7.

XS
SM
MD
LG