Dostupni linkovi

Lideri EU produžili ekonomske sankcije protiv Rusije


Francuski predsjednik Emanuel Makron


Čelnici Evropske unije (EU) 10. decembra dali su zeleno svjetlo za šestomjesečno produženje ekonomskih sankcija koje su uvedene protiv Rusije zbog njene uloge u sukobu u Ukrajini.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemačka kancelarka Angela Merkel informisali su ostale šefove država i vlada EU o stanju u pregovorima u takozvanom normandijskom formatu tokom samita EU u Briselu.

Oni su preporučili produženje sankcija jer je postignut mali napredak, saznaje RSE od diplomata bliskih razgovorima.

Takozvani normandijski format je diplomatski proces u koji su uključene Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska, a čiji je cilj rješavanje sukoba u dijelovima istočne Ukrajine između separatističkih formacija koje podržava Rusija i vlade Kijeva.

Formalnog samita normandijskog formata nije bilo od decembra 2019., dok je prije toga održan u oktobru 2016.

Sankcije su prvi put usvojene u julu 2014. godine nakon što je Rusija prisilno anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela pružati vojnu podršku separatistima koji se bore protiv Kijeva u sukobu u kojem je ubijeno više od 13.200 ljudi.

Od tada se sankcije produžavaju svakih šest mjeseci.

Ambasadori EU će naredne sedmice službeno produžiti mjere koje su uglavnom usmjerene na ruski finansijski, energetski i odbrambeni sektor.

XS
SM
MD
LG