Ministarstvo pravosuđa aktualiziralo istragu o smrti Georgea Floyda

Djevojka nosi masku na licu s likom Georgea Floyda u Los Angelesu, Kalifornija (19. lipnja 2020.)

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je novu veliku istragu o bivšem policajcu Dereku Chauvinu, koji se suočava s optužbom za ubojstvo Georgea Floyda u Minneapolisu prošle godine, piše New York Times.

Na videosnimcima na kojima Georgeu Floydu (46), na podu s povezanim rukama i licem okrenutom zemlji na ulici u Minneapolisu, Chauvin - policajac bijelac - koljenom pritišće vrat i drži u tom položaju skoro devet minuta sve dok Floyd nije prestao da se pomjera, iako ga je Afroamerikanac molio za zrak i govorio da se guši.

Floydova smrt pomogla je potaknuti najveći prosvjedni pokret u posljednjih nekoliko desetljeća u Sjedinjenim Državama dok su ljudi izlazili na ulice širom zemlje i širom svijeta kako bi osudili policijsku brutalnost i rasizam.

Podsjetite se: Sahranjen George Floyd, 'kamen temeljac pokreta'

Chauvin (44), koji je na slobodi uz jamčevinu, izjasnio se da nije kriv za ubojstvo drugog i drugostupanjskog ubojstva koje su donijeli državni tužitelji.

Istraga koju je Ministarstvo pravosuđa najavilo prošlog svibnja o tome je li Chauvin kršio Floydova građanska prava je posustala, izvijestio je Times pozivajući se na dvije neimenovane osobe koje znaju za istragu, prenosi Reuters.

Predmet je aktualiziran nakon inauguracije predsjednika Joea Bidena u siječnju, kad je sastavljen nova velika porota i pozvani novi svjedoci, izvijestile su novine.

Postupak pred velikom porotom je tajan, a Ministarstvo pravosuđa nije odgovorilo na zahtjev za komentar, kao ni Benjamin Crump, odvjetnik Floydove obitelji.

Biden nije osobno uključen u saveznu istragu u skladu sa svojim obećanjem da će pustiti Ministarstvo pravosuđa da djeluje neovisno, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Pročitajte više: Porodica Georgea Floyda najavila tužbu protiv Minneapolisa

Chauvinovo suđenje trebalo bi započeti u Minneapolisu 8. ožujka, a grad se zalaže za povratak uličnih prosvjeda jer se bliži presuda, koja se očekuje u travnju.

U Los Angelesu, šef policije Michael Moore odgovorio je na medijske izvještaje da su neki policajci iz njegova odjela slali drugima sliku Floyda koji se rugaju smrti Afroamerikanca, upozoravajući 23. veljače da će bilo koji policajac koji je to učinio biti discipliniran, izvijestili su lokalni mediji.

Tri druga policajca nakon uhićenja Floyda također su otpuštena iz policijske uprave, a kasnije će se tijekom godine suočiti s optužbama za pomaganje Chauvinu.