Novo rukovodstvo VSTV BiH: Prioritet borba protiv korupcije

Halil Lagumdžija, novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Novo rukovodstvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), u prvom obraćanju javnosti nakon što su u srijedu 10. februara izabrani na funkcije, poručilo je da su spremni da predano rade na reformi pravosuđa.

"Prioritet će nam biti da zajedno sa sudijama i tužiocima svi zajedno zasučemo rukave i krenemo aktivno u borbu protiv korupcije. Takođe, da omogućimo lakši pristup građanima sudu, te da ubrzamo rješavanje predmeta ratnih zločina u skladu sa revidiranom Strategijom za procesuiranje ratnih zločina u kojoj su znatno smanjeni rokovi", kazala je potpredsjednica VSTV-a i dugogodišnja tužiteljica Biljana Simeunović.

Sudija Suda BiH Halil Lagumdžija novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kazao je da je prvi korak novog rukovodstva uspostavljanje povjerenja građana u pravosudne institucije koje je znatno narušeno.

"Sve dok povjerenje ne bude vraćeno, neću biti zadovoljan. Insistirat ću na hitnom usvajanju izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, koji će unaprijediti odredbe o sastavu, procesu imenovanja i napretku integriteta. Želim da vidim i transparentniji proces zapošljavanja na funkcijama i poštivanje regulativa", kazao je Lagumdžija.

Potpredsjednica Sanela Gorušanović Butigan, takođe sudija, koja je od ostavke bivšeg predsjednika Milana Tegeltije 20. decembra, obnašala čelnu funkciju VSTV-a kazala je da je dovoljno upoznata sa situacijom i manjkavostima u radu i ove institucije i drugih pravosudnih insttucija.

‘’Novo rukovodstvo sačinjeno je od dvoje sudija i tužioca koji su spremni svoje znanje i iskustvo uložiti kako bi se odblokirao proces reformi i pravosuđe poboljšalo. Nemojte sumnjati da ćemo dati sve od sebe da uradimo dobar posao’’, kazala je Gorušanović Butigan.

Na novinarsko pitanje kako komentarišu navode bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije da je procedura izbora novog rukovodstva ove institucije nezakonita, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je ova procedura bila jedina moguća u datoj situaciji.

“Situacija do koje je došlo u vezi sa njegovom ostavkom nije do kraja normirana. Donesene su odluke za koje mislim da su jedine moguće pravilne. U smislu nekih reperkusija neće biti negativnih posljedica. Ja lično želim učiniti sve da sve ovo krene u jednom pozitivnom pravcu’’, kazao je Halilović.

Bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio je 20. decembra pisanu ostavku na sve funkcije u ovom tijelu, nakon čega su članovi VSTV-a jednoglasno izabrali Sanelu Gorušanović-Butigan za privremenu predsjednicu vijeća.

Ostavka je uslijedila nakon što su članovi VSTV izglasali zaključak kojim su pozvali predsjednika Tegeltiju da podnese ostavku.

Pročitajte i ovo: Milan Tegeltija podnosi ostavku 'zbog prijetnji i napada', optuživši za njih SDA

Tegeltija ja odmah po izglasavanju ovog zaključka ušao na sjednicu i lično sekretarijatu VSTV-a predao pismenu ostavku.

Ostavka na sve funkcije u VSTV-u je uslijedila nakon što se Tegeltija našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.