Dodikova stranka podnela prijave zbog poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), politička partija na čijem čelu je Milorad Dodik predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputila je Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) i sudija Apelacionog suda koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

Savjetnik za pravna pitanja SNSD-a Marko Šukalo rekao je za Radio – televiziju Republike Srpske da su prijavu podnijeli protiv troje sudija.

"Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare”, naveo je Šukalo.

Pročitajte i ovo: Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju

CIK BiH je na sjednici održanoj 21. januara ove godine donio Odluku kojom se poništavaju rezultati lokalnih izbora, održani 15. novembra 2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici donesena je i Odluka kojom se poništavaju izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Pročitajte i ovo: Ponavljaju se lokalni izbori u Doboju i Srebrenici, u Travniku novi prijevremni izbori

Sud Bosne i Hercegovine je 27. januara ove godine odbio sve žalbe političkih partija i kandidata na odluke Centralne izborne komisije koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici i u Doboju, kao i ponavljanje izbora u Travniku.

Marko Šukalo je, obrazlažući potez SNSD-a takođe rekao da ova partija poštuje proceduru, te da su ovaj potez pokrenuli nakon što je državni Sud odbacio njihovu žalbu na odluku CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici.

Pročitajte i ovo: Uz nekoliko izuzetaka, potvrđeni rezultati lokalnih izbora u BiH

Najavio je da da SNSD priprema i apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a ako ne budu zadovoljni odlukama slijedi obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava.

Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici bit će održani 21. februara, dok će u aprilu biti održani ponovljeni izbori u Travniku i Ustikolini.