Dostupni linkovi

Uz nekoliko izuzetaka, potvrđeni rezultati lokalnih izbora u BiH


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) na sjednici održanoj večeras 15. decembra donijela je odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini 15. novembra 2020. godine.

Na taj način su ozvaničeni izborni rezultati nakon čega će početi procedura dodjele mandata.

Kako je rekao predsjednik komisije, Željko Bakalar, izbori su potvrđeni uz nekoliko izuzetaka.

„Rezultati izbora za Skupštinu grada Zvornika će biti potvrđeni naknadno, zbog toga što jedna odluka vezana za ponovno brojanje glasačkih listića, još uvijek nije pravosnažna. Rezultati izbora za načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica te za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboj će takođe biti naknadno potvrđeni, dopunskom odlukom, nakon što se za to stvore
zakonski uvjeti“, rekao je Bakalar.

Zbog brojnih prijava neregularnosti na dan izbora u Srebrenici i u Doboju, CIK BiH je pokrenuo istragu te će rezultati izbora biti potvrđeni kada se ispitaju sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima.


Prema riječima predsjednika CIK-a, potvrđeni su rezultati izbora za 64 općinska vijeća u Federaciji, 55 Skupština opština u Republici Srpskoj, 119 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, pet skupština gradova u Republici Srpskoj, dvadeset i jednog gradonačelnika gradova u BiH i za Skupštinu Brčko distrikta BiH.

To znači da su potvrđeni rezultati izbora i za načelnika Travnika, grada u Srednjoj Bosni i pored toga što je Mirsad Peco, koji je osvojio najveći broj glasova, preminuo na dan održavanja izbora. Nakon što je provedena zakonska procedura, odnosno potvrđeni rezultati volje birača, tražiće se način kako da i Travničani dobiju svog načelnika.


Potpunije informacije o rezultatima izbora biće saopštene u srijedu, 16. decembra na konferenciji za medije koju će održati članovi CIK-a BiH.

XS
SM
MD
LG