Preminuo sarajevski glumac Dragan Jovičić

Dragan Jovičić je preminuo od posljedica bolesti izazvane korona virusom

Bosanskohercegovački glumac Dragan Jovičić preminuo je 6. novembra u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike "Podhrastovi" u Sarajevu, od posljedica bolesti COVID-19.

Jovičić je rođen u Rogatici 22. novembra 1953. godine, bio je bosanskohercegovački filmski, pozorišni glumac i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

Studij glume završio je 1976. na Odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Iako profesionalno angažovan u Kamernom teatru 55, pa u sarajevskom Narodnom pozorištu, prve glumačke uspjehe je postigao na filmu i televiziji.

Veliku popularnost stekao je kao Stojan Mutikaša u televizijskoj seriji “Porobdžije”, a kasnije i u seriji “Kože”, te u filmu i TV seriji Aleksa Šantić.

Pročitajte i ovo: Umjetnici iz BiH iskazali podršku kolegama u Srbiji

Poslije rata najzapaženije uloge su mu Berange u “Kralj umire” u režiji Dine Mustafića, Hasanaga u “Hasanaginici” u režiji Mustafe Nadarevića, te Machiavel u “Dijalogu u paklu” u režiji Aleša Kurta i Paulino u “Ay, Carmela”, u režiji Roberta Raponje, obje u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Za kreaciju lika Paulina dobio je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.