Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji: Sprečiti pritisak na birače

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 21. juna.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pozvala je vlasti u Srbiji da spreče zloupotrebe državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.

To se navodi u danas objavljenom, konačnom izveštaju Specijalne misije za procenu izbora koju je ODIHR uspostavio za posmatranje parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna.

Izveštaj donosi ukupno 29 preporuka čiji je cilj „poboljšanje sprovođenja izbora i povećanje transparentnosti i poverenja javnosti u izborni proces“.

Kao ključne preporuke, ODHIR je istakao reviziju pravnog okvira, uspostavljanje mera za sprečavanje zloupotrebe kancelarijskih i državnih resursa i obezbeđivanje efikasnog praćenja poštovanja propisa, uključujući i proporcionalne sankcije, sprečavanje prakse pritiska na birače osiguravajući da se slučajevi navodnog ograničenja detaljno istraže, uvođenje zahteva za izveštavanjem i obelodanjivanjem prihoda i rashoda kampanje pre samih izbora, stavljanje biračkih spiskova na uvid javnosti uz istovremeno obezbeđivanje privatnosti podataka, jačanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izričito definisanje njegovih odgovornosti tokom perioda kampanje, obezbeđivanje brzog objavljivanja svih skeniranih protokola i rezultata na biračkim mestima, uključujući one koji su ispravljeni kasnije tokom procesa ili koje su utvrđene na ponovljenim izborima.

Pročitajte i ovo: Konačni rezultati izbora u Srbiji: U Skupštini 12 lista

U izveštaju ODHIR se pojašnjava da zakonske promene, u skladu s međunarodnim obavezama, treba da budu usvajane posle javnih rasprava, a da osnovni aspekti izbora ne treba da budu menjani u godini pre izbora. U izveštaju se podseća i da je Skupština Srbije pred izbore izmenila Zakon o izborima, "uključujući pitanja o kojima nije bilo javne rasprave" što je "suprotno međunarodnim obavezama i dobroj praksi".

Podseća se i da su, među izmenama, smanjivanje cenzusa za izborne liste i formula za bolje predstavljanje lista nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo: CRTA: U finišu kampanje funkcioneri Srbije utrostručili aktivnosti

Među osnovnim preporukama ODIHR-a stoji i da bitni propisi treba da budu uključeni prvenstveno u zakone koje usvaja parlament, a tehnička pitanja i detalji treba da budu regulisani podzakonskim aktima, uključujući instrukcije Republičke izborne komisije (RIK).

"Vlasti treba da preduzmu mere da spreči zloupotrebu položaja i državnih resursa. Praćenje usaglašenosti treba da bude efikasno, a sankcije proporcionalne", navodi se u izveštaju.

ODIHR je istakao da vlasti Srbije treba da spreče pritisak na birače, uključujući zaposlene u državnim institucijama i preduzećima i druge koji su povezani s državom. „Slučajevi navodne prinude moraju biti detaljno istraženi, a oni koji su odgovorni za to kažnjeni“, navodi se u izveštaju.

ODIHR je ocenio da regulatorni okvir za finansiranje kampanje i njegova primena ne obezbeđuju transparentnost, integritet, ni odgovornost za finansiranje kampanje.

Da bi se povećala transparentnost, ODIHR preporučuje izmenu zakona kako bi se izveštaj o prihodima i troškovima kampanje objavljivao pre dana izbora, a da zaključci Agencije za borbu protiv korupcije budu obavezni i potom objavljeni.

Pročitajte i ovo: Srbija dobila novi saziv parlamenta, uz manji protest ispred Skupštine

U izveštaju stoji i da birački spiskovi treba da budu dostupni javnosti Srbije i da zakoni o jedinstvenom biračkom spisu i zaštiti ličnih podataka budu usaglašeni.

"Da bi odgovorile na zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova, vlasti treba da urade reviziju Jedinstvenog biračkog spiska što je pre moguće", naveo je ODIHR.

Pročitajte i ovo: TS: Funkcionerska kampanja zasenila predstavljanje izbornih lista

Preporučuje se i da se rok za podnošenje žalbi i donošenje odluka RIK-a i Upravnog suda produži u cilju efikasnog rešavanja sporova.

"Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba da se poveća, a njegove odgovornosti tokom predizbornog perioda treba da budu eksplicitno definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima", takođe je među preporukama ODIHR-a Srbiji.

U izveštaju stoji i da se preporučuje da se razmotri regulisanje medijskog izveštavanja o zvaničnicima koji su i kandidati na izborima. "Nezavisnost javnih servisa treba da bude povećana obezbeđivanjem dovoljnog i održivog finansiranja, čime će biti eliminisana zavisnost javnih servisa od državnog budžeta", navodi se u preporukama Srbiji.

Pročitajte i ovo: REM: Lista koju predvodi Vučić najzastupljenija u medijima

U izveštaju piše da nije bilo jasnog razlikovanja uloga predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, i da je "zamagljena linija" između kampanje Srpske napredne stranke (SNS) i medijskog izveštavanja o predsedniku i vladi, uključujući odgovor na krizu izazvanu pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

"Većina televizijskih kanala s nacionalnom frekvencijom i većina listova promovisali su vladine politike. Nekoliko medija koji su nudili alternativne poglede, nisu dali efikasnu protivtežu, dovodeći u pitanje raznolikost stavova dostupnih biračima u tradicionalnim medijima", ocenio je ODIHR.

U izveštaju se konstatuje i da je autocenzura podstaknuta pretnjama, napadima i pritiskom na novinare i medije, zajedno s nedostatkom finansijske nezavisnosti.

Pročitajte i ovo: Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade Srbije

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 21. juna. Još nije poznato ko će biti ministri u novoj Vladi Srbije, niti ko će biti eventualni koalicioni partneri SNS-a u Vladi koju je do sada činila i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je 5. oktobra dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatarku nove Vlade Srbije.