Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti prava SPC u Crnoj Gori

Zgrada Narodne skupštine Repulike Srpske, Banja Luka

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je u četvrtak 25. juna ˝Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori˝.

U Deklaraciji koju su predložili klubovi poslanika vladajuće koalicije u parlamentu Republike Srpske koju čine Klubovi poslanika Saveza nezavisnih social-demokrata (SNSD), Demokratskog narodnog savez (DNS), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta(NDP), Ujedinjene srpske (US), Socijalističke partije srpske (SPS), te Socijalističke partije (SP), konstatuje se da je ˝usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice˝.

U zaključcima deklaracije NSRS pozivaju se vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, te da prestanu sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo.

˝Narodna skupština izražava zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja episkopa i sveštenika Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut protiv episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve˝.

Deklaracijom se pozivaju vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Povelju o osnovim pravima EU, te ustavom zagarantovana osnovna ljudska i građanska prava Srba u Crnoj Gori.

Traži se i da vlasti u Crnoj Gori pronađu rješenje problema kroz dijalog sa predstavnicima SPC u Crnoj Gori.

Vladajuća većina u NSRS na zasjedanju održanom 20. februara glasala je protiv ˝Deklaracija o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori˝, koju je tada predložio poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, koji je izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve stupio je na snagu 8. januara 2020.

Zakon garantuje punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim građanima koji nisu vjernici.

Zakon utvrđuje imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vijekove građena i sticana od javnih prihoda države.