Dostupni linkovi

Narodna skupština RS izražava podršku SPC u Crnoj Gori


Zgrada Narodne skupštine Repulike Srpske, Banja Luka

Narodna skupština Republike Srpske predložila je Odluku o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovjedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori – po hitnom postupku.

U Prijedlogu Deklaracije Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Narodna skupština Republike Srpske poziva vlasti u Crnoj Gori da prestane sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da prestanu sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva SPC pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori traže, prema Ustavu i zakonima Crne Gore, rješenje ovog problema.

Takođe, Narodna skupština Republike Srpske izražava zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja episkopa i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut protiv episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko sveštenika SPC.

U Deklaraciji se ističe da Narodna skupština Republike Srpske u potpunosti podržava sve napore koje čine mitropolija i eparhije Srpske pravoslavne crvke u Crnoj Gori, kako u Crnoj Gori, tako i na međunarodnom planu, u borbi za očuvanje prava na slobodno ispovjedanje vjere i prava na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Ovu deklaraciju predložili su Klubovi poslanika Saveza nezavsinih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza, DEMOS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, Narodnog demokratskog pokreta i Socijalističke partije Srpske. Deklaraciju su, tokom rasprave podržali i poslanici opozicije iz Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa.

XS
SM
MD
LG