Iz WHO pozvali na nastavak dobrih odnosa sa SAD

Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Gebreyesus

Generalni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanon Gebreyesus pohvalio je u ponedjeljak “neizmjeran” doprinos Sjedinjenih Država globalnom zdravlju, te pozvao na nastavak dobrih odnosa, uprkos odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti ovu agenciju Ujedinjenih nacija.

Trump je u petak najavio da će prekinuti veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, optuživši ih da ih “Kina kontroliše” te da su neuspješno odgovorili na pandemiju COVID-19.

Njegove kritike upućene WHO su počele prošlog mjeseca kada je zaprijetio da će povući američko finansiranje ako se ta organizacija "ne obaveže na značajan napredak u narednih 30 dana".

SAD je najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije, sa 450 miliona godišnjih donacija i očekuje se da će njihov izlazak značajno oslabiti WHO.

Prema pisanju Associated Pressa, generalni sekretar WHO-a odbio je da se detaljnije osvrne na Trumpovu najavu o povlačenju.

“Doprinos i darežljivost Sjedinjenih Država prema globalnom zdravlju posljednjih decenija je neizmjeran, i učinili su veliku razliku za javno zdravlje širom svijeta”, rekao je Gebreyesus tokom online konferencije za medije, prenosi Reuters.

Generalni sekretar WHO-a također je rekao da je o Trumpovoj odluci o povlačenju saznao iz medija, te da još uvijek nisu imali zvaničnu komunikaciju sa američkom administracijom o ovom pitanju.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije također je saopšteno da bi trebali imati više informacija u naredna 24 sata kako bi odlučili da li će nastaviti sa suspenzijom testiranja hidroklorina za korištenje u terapiji za korona virus.