Dostupni linkovi

Tramp prekida veze sa SZO, naložio ukidanje posebnog statusa Hong Konga


Donald Tramp dolazi na koneferenciju za medije u Beloj kući, 29. maj 2020.
Donald Tramp dolazi na koneferenciju za medije u Beloj kući, 29. maj 2020.

Predsednik SAD Donald Trump optužio je Kinu da "guši" slobode Hong Konga i objavio niz američkih odgovora protiv Pekinga, usred produbljujućeg jaza između dve sile.

Govoreći u Beloj kući 29. maja, Trump je rekao da je naredio svojoj administraciji da počne proces ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hong Kong prema američkom zakonu, jer kineski "nametnuti zakon o sigurnosti" više ne čini teritoriju autonomnom.

Izuzeća važe za Hong Kong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

"Hong Kong nije više dovoljno autonomno područje da bi opravdao specijalni tretman koji dajemo toj teritoriji od njenog povratka" pod upravu Kine, rekao je Trump novinarima u Beloj kući.

Predsednik SAD je kazao da je razvoj događaja u Hong Kongu samo jedno od dugog niza prekršenih obećanja Kine, te da je "tragedija za ljude Hong Konga, ljude Kine, pa i ljude sveta".

Najavio je i da će Sjedinjene Države uvesti sankcije pojedincima za koje se smatra da su odgovorni za podrivanje sloboda Hong Konga i da će kineskim studentima biti ograničeno studiranje u Sjedinjenim Državama.

Prema njegovim rečima, ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticaće na sve dogovore sa Hong Kongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namenom.

Kineski parlament u četvrtak je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednost za Hong Kong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Američke vlasti su pre usvajanja zakona saopštile da Hong Kong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime je otvaren put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status koji je Hong Kong imao od kada je vraćen pod upravu Kine 1997.

'SZO pod kineskim uticajem'

Predsednik Donald Tramp je na konferenciji napomenuo i da će SAD prekinuti vezu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom zbog, kako tvrdi, neuspešnog odgovora na pandemiju COVID 19 i jer ih "Kina kontroliše".

Kazao je da su kineski zvaničnici "ignorisali" svoje obaveze i vršili pritisak na SZO da utiče na svet kada je virus prvi put otkriven.

Podsetio je da SAD doprinose oko 450 miliona dolara svetskoj organizaciji, dok Kina daje oko 40 miliona dolara.

Trampove kritike upućene SZO su počele prošlog meseca kada je zapretio da će povući američko finansiranje ako se ta organizacija "ne obaveže na značajan napredak u narednih 30 dana".

"Jedini put napred za SZO bi bio pokazivanje nezavisnosti od Kine", rekao je tada američki predsednik.

U današnjem govoru u Beloj kući, kazao je da "Kina ima potpunu kontrolu nad Svetskom zdravstvenom organizacijom".

SAD je najveći donator SZO-a i očekuje se da će njegov izlazak značajno oslabiti organizaciju, javlja agencija Asošijejted pres. Tramp je rekao da će američki novac "preusmeriti na druge hitne globalne potrebe u javnom zdravstvu", ne navodeći koje.

Kina je optužila SAD da su odgovorne za širenje zaraze na sopstvenom tlu.

XS
SM
MD
LG