Gojković sa Bilčikom i Fajon o izbornim uslovima

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je putem video linka sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimirom Bilčikom i šeficom Delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon o aktivnostima koje su preduzete u cilju poboljšanja uslova za održavanje predstojećih parlamentarnih izbora. U razgovoru je učestvovao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Gojković je evroparlamentarcima koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije rekla da je sve što je dogovoreno u tri runde međustranačkog dijaloga - ispunjeno i da se primenjuje.

"Predsednica Skupštine Srbije je podsetila da su donete izmene i dopune zakona, da je završen proces izbora članova REM-a (Regulatorno telo za elektronske medije) i Nadzornog odbora, a nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka koje su najavile izlazak na izbore omogućeno je da osim javnih beležnika, potpise birača overavaju i opštinske i gradske uprave", saopšteno je iz parlamenta.

Gojković je, stoji u saopštenju, rekla da je već ranije upućen poziv Evropskom parlamentu, kao i parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope, OEBS-a i Mediterana da prate izborni proces i dodala da će biti preduzete "sve mere tokom izbornog procesa i izbornog dana kako bi se očuvalo zdravlje građana".

U saopštenju Skupštine navodi se da je šefica Delegacije za odnose sa Srbijom Evropskog parlamenta Tanja Fajon, između ostalog rekla da je važno da se obezbedi i osigura integritet izbornog procesa koji je podjednako važan za same učesnike ali i građane kako bi imali poverenja u izborni proces, kao i da je značajno kredibilno izveštavanje o izbornom procesu.

Pre Gojković, Bilčik i Fajon su o predstojećim izborima, raspisanim za 21. jun, razgovarali i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Bilčik i Fajon su 8. maja izdali zajedničko saopštenje u kojem su izrazili zabrinutost zbog "polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke, ali i lične napade i eskalaciju tenzija".

"Odgovornost svih političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, suprotstavljaju govoru mržnje, izbegavaju produbljivanje društvenih podela tako što će poštovati političke protivnike i da ne dovode javnost u zabludu dezinformacijama u medijima pre, za vreme i posle izborne kampanje", istakli su u zajedničkom saopštenju Fajon i Bilčik.

Oni su pozvali na smanjenje napetosti, uklanjanje tenzija između stranaka i u medijskom okruženju, ali i povratak zemlje na proveropske politike.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bilčik za RSE: O pomoći Srbiji govore činjenice