Dostupni linkovi

Zastupnici EP razgovarali sa čelnikom MUP-a Srbije


Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Evropski zastupnici koji su uključeni u dijalog sa vlastima u Srbiji su nastavili virtuelne susrete sa zvaničnicima iz Beograda kako bi se raspravljalo o predstojećim izborima koji su u zemlji zakazani za 21 juni.

Predsedavajuća delegacijom Evropskog Parlamenta (EP) za Srbiju Tanja Fajon je saopštila da su, evropski zastupnici danas razgovarali sa ministrom unutrašnjih poslova, Nebojšom Stefanovićem.

“Od suštinske važnosti je da izborni proces u Srbiji ne ugrozi zdravlje građana, da mediji obezbede prostor za sve političke aktere i da se omogući rad međunarodnih i domaćih posmatrača,” navela je Fajon, na njenom nalogu na Twitteru.

Ona je takođe podvukla da je neophodno da sve strane “smanje tenzije i polarizaciju društva u medijima”.

Ovaj razgovor je u okviru međupartijskog dijaloga predstavnika Evropskog parlamenta, vlasti u Srbiji, dela opozicionih stranaka i predstavnika organizacija civilnog društva, čiji je cilj da se stvore uslovi za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Izmedju ostalih, susretu su prisustvovali I EP za Srbiju Vladimir Bilčik i ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici (Fabrizi). Kako se saznaje, trebalo bi da u narednim danima, ista delegacija u istom sastavu obavi virtuelni razgovor I sa predsednicom skupštine, Majom Gojković.

Prošle nedelje oni su razgovarali sa premjerkom srbije Anom Brnabić. Tanja Fajon je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila da se sa Brnabić, raspravljalo o uslovima koji su neophodni za održavanje izbora, kako će kampanja izgledati u toku pandemije, te o uslovima za rad međunarodnih posmatrača.

Srbija je već uputila poziv ODHIR-u kao I Evropskom parlamentu da pošalju posmatračku misiju za parlamentarne izbore koji će u zemlji biti održani 21 juna.

Srbija pozvala evropske posmatrače da prate izbore 21. juna

XS
SM
MD
LG