Komšić čestitao Sarajlijama na dostojanstvenom iskazivanju nezadovoljstva

Protest antifašista povodom održavanja mise bleiburškim žrtvama

Član Predsjedništva Bosne i Heregovine Željko Komšić čestitao je građanima Sarajeva na dostojanstvenom iskazivanju nezadovoljstva povodom služenja mise bleiburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali, a koju je u subotu 16.maja, predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

"Sretan sam zbog činjenice da nas neprijatelji ovog grada nisu nadmudrili. Pozvao sam na oprez, ali već sada je evidentno da su građani ovog grada, uslijed stalnih podmetanja, iskusni borci za svoju i slobodu svih građana", stoji u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

U vrijeme trajanja mise, više hiljada građana Sarajeva je krenulo u mimohodu od naselja Marijin Dvor, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim objesio 55 antifašista. Organizator je bio SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.

Mimohod je završio dolaskom pred Vječnu vatru, u centru grada, gdje su se mogli čuti povici 'Neće proći', 'Ne daj se Bosno', a pjevane su brojne antifašističke pjesme.

Sve je proteklo mirno i bez incidenata, a održavanje mise u sarajevskoj katedrali i mimohod kroz grad je obezbjeđivalo više stotina policajaca.

Iz Komšićevog kabineta navedeno je kako su Sarajevo i Sarajlije istovremeno pokazali da ne tolerišu fašizam i da "na njega gledaju sa odvratnošću, kao ni to da ne zabranjuju bilo kome da unutar vjerskih objekata promiče bilo kakva uvjerenja za koja promicatelji smatraju da im priliče".

Sarajevo i Sarajlije ponovo su podvukli jasnu razliku izmedu civilizacije i anticivilizacije, smatra Komšić, te je dodao da "oni koji su se našli na strani anticivilizacije ostali su posramljeni pred licem svijeta".