Pojačana provjera javnih nabavki u BiH nakon afere ‘respirator’

Jedan od proizvoda firme koja je uvezla respiratore iz Kine

Agencija za javne nabavke BiH uvela je provjeru postupka javnih nabavki, nakon slučaja "nabavka respiratora", saopšteno je 1. maja iz ove agencije.

"U namjeri preventivnog djelovanja na spriječavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula još jedan monitoring povezan sa nabavom respiratora", naveli su u saopštenju iz Agencije.

Naime, dan ranije, 30. aprila, u medijima su obajvljene informacije o firmama koje će vršiti održavanje respiratora, na što su, kako kažu iz Agencije, odmah reagovali s dopisom, tražeći detaljno objašnjenje o preceduri angažovanja firmi za usluge održavanja respiratora.

Također, navode da su se obratili i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutoj nabavci.

U uslovima pandemije korona virusa pojačano je praćenje postupaka javnih nabavki, posebice pregovaračkih postupaka bez objave da se radi na temelju hitnosti, saopštili su iz Agencije.

"U posljednjih mjesec dana podneseno je više od 300 postupaka putem monitoringa i pet krivičnih prijava ", istaknuli su u saopštenju.

Naime, Vlada Federacije BiH kupila je za potrebe zdravstvenog sistema preko poljoprivredne firme "Srebrena malina", čiji je direktor televizijski voditelj Fikret Hodžić, 100 respiratora iz Kine.

Ukupna cijena respiratora je viša od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura). Ispostavilo se da firma u momentu sklapanja posla nije imala dozvolu za uvoz respiratora, niti je registrovana za nabavku medicinske opreme.

Zbog sumnje da je prekšen Zakon o javnim nabavkama, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula je istragu, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo predmet.