Dostupni linkovi

Uprava civilne zaštite FBiH traži istragu o nabavci respiratora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Federalna uprava civilne zaštite uputila je u srijedu, 29. aprila, zahtjev tužilaštvu Kantona Sarajevo za hitno pokretanje istrage da bi se ispitali, kako je navedeno, neobjektivni i krivi navodi i utvrdilo da je nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite obavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U zahtjevu je navedeno kako se posljednjih dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena kampanja protiv Vlade Federacije BiH, Federalnog štaba civilne zaštite kao vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe, a u vezi sa nabavkom respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije korona virusa.

Respiratori koji su iz Kine došli u Bosnu i Hercegovinu, čiji je uvoz, ispostavilo se, sporan po nekoliko osnova, nalaze se trenutno na Aerodromu Sarajevo, pod carinskim nadzorom, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Pošiljka od 80 respiratora, koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema preko firme "Srebrena malina", čiji je direktor televizijski voditelj Fikret Hodžić, na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je u subotu 25. aprila.

"Na osnovu objavljenih članaka pojedinih medija Kantonalno tužilaštvo formiralo je dva predmeta zbog nabavke respiratora i testova za COVID-19 u Federaciji BiH. Dakle, Tužilaštvo Kantona Sarajevo će provjeriti navode, kako bi se utvrdilo da li u postupku javne nabavke ove medicinske opreme ima elemenata krivičnog djela", rekla je za RSE glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Zahtjev za pokretanje istrage
Zahtjev za pokretanje istrage

Iz Ureda odnosa sa javnošću Vlade Federacije BiH na upit RSE o nabavci 100 respiratora posredstvom preduzeća ‘Srebrena malina’, odgovoreno je da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije direktno učestvovala u kupovini respiratora, niti bilo koje medicinske opreme.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin, pak, smatra da je u ovom slučaju prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Na ovaj slučaj reagovala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

U odgovoru na upit RSE navedeno je da ne mogu komentarisati konkretne istrage koje su u toku, ali da u pandemiji "korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života".

U BiH je do 29. aprila registrovano 1.677 osoba pozitivnih na korona virus, a 65 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG