Zdravstvene mere u Skupštini Srbije

Prva sjednica Skupštine Srbije od početka krize izazvane epidemijom korona virusa - 28.april 2020

Poslanici Skupštine Srbije, uz jake zdravstvene mere zaštite, započeli su u utorak prvu sednicu od kako je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije virusa korona koji uzrokuje bolest COVID-19.

Parlamentarce, novinare, snimatelje i druge zaposlene na ulazu u Skupštinu sačekali su medicinski radnici koji su merili temperaturu svima, a na nekoliko pultova svi su morali da dezinfikuju ruke alkoholom.

Svi koji su u utorak ušli u zgradu Skupštine, dobili su maske i rukavice za ceo dan, a u holu skupštine raspoređene su stolice kako bi se održalo potrebno rastojanje.

U skupštinkoj sali postavljeni su providni plastični paneli koji prave barijeru između poslanika u klupama.

Zasedanje Skupštine Srbije pod maskama

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je dan ranije na konferenciji za medije da očekuje da na prvo zasedanje dođu svi poslanici i dodala da su obezbeđene sve mere potrebne da se bezbedno održi zasedanje.

"Svi će morati da se pridržavaju odluka kriznog štaba koje važe i za narodne poslanike“, kazala je Gojković.

Na prvoj sednici Skupštine za vreme vanrednog stanja na dnevnom redu je potvrđivanje Odluke o proglašenju vanrednog stanja i Predlog zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.