Određen pritvor osumnjičenom za objavljivanje imena obolelih od korona virusa u Crnoj Gori

Privođenje osumnjičenog za objavljivanje spiskova inficiranih korona virusom u Crnoj Gori

Podgoričaninu M.R, osumnjičenom za neovlašćeno korišćenje ličnih podataka oboljelih od korona virusa, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Kako je na konferenciji za novinare saopštila državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić, prema dokazima koje su pribavili, utvrđeno je da je M.R, kao službeno lice, bio zadužen za podatke o oboljelima od COVIDA-19.

Međutim, on je te podatke, putem aplikacije Viber, proslijedio i drugim osobama, koje, iako su mu kolege, nijesu ovlašćene da raspolažu tim podacima.

“Istraga se nastavlja kako bi utvrdili da li je još neko službeno lice učestvovalo u neovlašćenom korišćenju oviih ličnih podataka” saopštila je tužiteljka Mandić na zajedničkoj konferenciji za novinare Uprave policije i Osnovnog državnog tužilaštva.

Crnogorska policija je sinoć (7. aprila) uhapsila M.R. koji je službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica.

On je danas saslušan kod Osnovnog državnog tužioca.

Spisak sa preko 60 imena, inficiranih korona virusom u Podgorici je od 3. aprila distribuiran na društvenim mrežama a na dokumentu su bili i matični brojevi i godina rođenja građana.

Istog dana, Vlada Crne Gore na Tviteru je osudila objavljivanje imena lica oboljelih od korona virusa.

"Time se narušavaju osnovna ljudska prava! Pozivamo nadležne državne institucije da hitno ispitaju gdje je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije", napisano je na Tviter nalogu Vlade.

Poslanici većine parlamenatrnih partija i aktivisti civilnog sektora, osudili su objavljivanje spiska i zatražili hitnu reakciju državnih organa.