Vlada RS traži zabranu ulaska u BiH za osobe iz zemalja zahvaćenih korona virusom

Iz Vlade je saopćeno da će obezbijediti 250.000 evra za nabavku medicinske opreme

Vlada Republike Srpske (RS) traži od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da preduzmu mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja ulaska stranih državljana u BiH koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom korona (NR Kina, Južna Koreja, Iran i Italija), s tim da osobe iz RS i BiH državljani koji dolaze s tih područja moraju ići u obaveznu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Iz Vlade je saopćeno da će obezbijediti sredstva, od 500.000 KM (250.000 evra), za nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koja se koriste u svrhu daljeg sprečavanja i suzbijanje pojave koronavirusa, kojim su do sada zaražene četiri osobe u tom bh.entitetu.

Na telefonskoj sjednici entitetske vlade zadužili su Institut za javno zdravstvo RS da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja i suzbijanje pojave koronavirusa (COVID-19) u RS.

Od 11. do 30. marta zabranjuju se javna okupljanja građana u RS-u, a zaduženi su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzmu sve potrebne mjere s ciljem obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama u istom periodu.