Crna Gora 'među vodećim državama po poštovanju presuda Evropskog suda'

Evropski sud za ljudska prava, Strazbur

Crna Gora je ponosna što je među vodećim evropskim državama kada je u pitanju poštovanje i izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On se 28. februara u Podgorici razgovarao sa predsjednikom Evropskog suda Linos-Aleksandrom Sicilianosom (Linos-Alexandre).

Pažin je naglasio da će Crna Gora odlučno i ažurno ispunjavati sve obaveze prema Evropskom sudu, svjesna da je puno poštovanje ljudskih prava i sloboda temelj i oslonac ukupnog razvoja i napretka svakog slobodnog i demokratskog društva.

Sicilianos je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u zaštiti ljudskih prava i sloboda i poštovanju presuda Evropskog suda.

"Struktura presuda Evropskog suda ukazuje na kontinuiran napredak u razvoju crnogorskog pravnog sistema, ali i upućuje da državni organi moraju uložiti dodatne napore da obezbijede brže i efikasnije ostvarenje prava i sloboda crnogorskih građana", rekao je Pažin.

Ministar Pažin je kazao da su crnogorski sudovi u proteklom periodu značajno smanjili broj zaostalih predmeta i skratili trajanje postupaka.

"Ipak, određene presude Suda u Strazburu upozoravaju da su u jednom broju slučajeva sudski postupci i dalje predugo trajali", rekao je ministar pravde.

Zoran Pažin je rekao da ga raduje da je ovo pitanje prepoznato u Analizi presuda Evropskog suda i da su predložene mjere za dodatno unapređenje efikasnosti sudskih postupaka.

"Ne smijemo dozvoliti da dugotrajni postupci ugroze prava crnogorskih građana i podriju njihovo povjerenje u pravosuđe, jer na povjerenju građana, u najvećoj mjeri, počiva autoritet svakog suda i svakog sudije", kazao je Pažin.

On je naglasio da Crna Gora doživljava sve presude Evropskog suda ne samo kao zadovoljenje pravde u konkretnim slučajevima, već i kao značajan doprinos unapređenju crnogorskog pravnog sistema i jačanju sposobnosti nacionalnih institucija da efikasnije zaštite ljudska prava i slobode.

"Značajno je da ne postoji nijedna presuda Suda u Strazburu koja bi ukazivala na sistematsko kršenje ljudskih prava, što jasno govori o sposobnosti crnogorskog pravnog sistema da obezbijedi poštovanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda", rekao je Pažin.