Dostupni linkovi

Sud u Strazburu odbio zahtev o zabrani sprovođenja verskog zakona u Crnoj Gori


Zgrada Evropskog suda za ljudska prava
Zgrada Evropskog suda za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, saopštila je u nedelju crnogorska vlada.

U saoštenju vladine Službe za odnose s javnošću se navodi da je Advokatska kancelarija Radić krajem januara podnela inicijativu Evropskom sudu "za izdavanje privremene mere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore".

Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtev, o čemu je zvanično obaveštena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, dodaje se u saopštenju.

Crnogorska vlada ocenjuje da najnovija odluka Suda u Strazburu "predstavlja još jedan dokaz da su primedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi veroispovesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu".

Skupština Crne Gore je krajem prošle godine usvojila Zakon o slobodi veroispivesti kojem se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori smatrajući ga "anticrkvenim, diskriminatorskim" i pripremom za "otimanje" imovine te crkve.

SPC protestnim šetnjama širom Crne Gore protestuje protiv vladinih rešenja i traži povlačenje zakona i razgovor o spornim rešenjima. Ustavnom sudu Crne Gore je podneto nekoliko inicijativa za ocenu ustavosti zakona.

Gost iz Ruske crkve na protestnoj litiji u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Premijer Duško Marković pozvao je ranije ove sedmice mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija na razgovor o primeni zakona i zaključenju temeljnog ugovora sa SPC u Crnoj Gori.

Mitropolit je odgovorio da "nije vreme da se priča o ugovoru", ukoliko se "ne prepozna spremnost vlade da deluje protiv spornih delova teksta zakona".

"Pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose crkve i države", smatra mitropolit Amfilohije.

Za SPC najsporniji su delovi zakona koji se odnose na podržavljenje one crkvene imovine za koju ne postoje dokazi da je bila u posedu crkve do 1918. godine.

Vlada Crne Gore u saopštenju podseća i na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2012. godine po tužbi SPC koja je tužbom zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

"Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umešača i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali "postojeću imovinu" niti "legitimno očekivanje" za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtevali", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG