Vulinu uručen orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem

Uručivanje ordena Aleksandru Vulinu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin dobitnik je ordena zastave Republike Srpske (RS) sa zlatnim vijencem. To je jedno od desetina priznanja, koje je povodom 9. januara Dana Republike Srpske u Banjaluci na svečanoj akademiji dodijelila predsjednica ovog entiteta Željka Cvijanović.

Vulinu je orden dodjeljen kako je rečeno za, "rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i RS“.

„Priznanje koje sam dobio nije priznanje meni, to je priznanje Srbiji, priznanje Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić, priznanje Srbije i koja ne oklijeva da pomogne Republici Srpskoj i svim Srbima. Ovo je nada da će se Srbi sabrati i da ih nikada više lažne vođe neće svađati“, kazao je Vulin nakon što je dobio priznanje.

Ispričao je kako je vaspitan na Manjači, planini u blizini Banjaluke gdje su ga, kako je rekao, učili koliko treba voljeti Srbiju.

„Zahvalan sam ovoj zemlji što sam živ. Ova zemlja i draga Manjača dali su mi život. A mojim sinovima dali su majku“, rekao je Vulin.

Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije nazvao je predsjednikom svih Srba i pozvao sve da ga slušaju kada kaže „da se nikada neće ponoviti ni Jasenovac ni Oluja“.

„Zato kada predsjednik svih Srba kaže da se neće ponoviti Jasenovac ni martovski pogrom, onda ga dobro razumite. Govori ono što misli cijela srpska država. To govore svi Srbi ujedinjeni u trvdoglavoj rešenosti da budu jači i sigurniji i sami odlučuju kako će im se djeca zvati i kako će se u svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi vjenčavati. To što vam kaže nije politička rečenica, to je stav Srba i Srbije“, naveo je Vulin.

Ponovio je da Republika Srpska možda nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku.

„Republiku Srpsku ima ko da čuva i da joj pomogne. Republika Srpska ima svoju Srbiju, a Srbija ima svoju Republiku Srpsku. Srbija poštuje BiH, Srbija garantuje Dejtonski sporazum, ali Srbija iznad svega voli Republiku Srpsku“, kazao je Vulin i čestitao praznik.

Obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BIH) proglasio neustavnim počelo je dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Republike.

Nakon toga biće održan svečani defile u Banja Luci od Pozorišta RS do Trga Krajine, na kojem će prodefilovati više od 2400 učesnika, među kojima je najviše pripanika policije RS. U 14 sati u sportskoj dvorani "Borik" biće održana svečana akademija na kojoj će se obratiti član Predsjedništva BIH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović. Očekuje se da se svečanoj akademiji obrati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prije dodjele priznanja Patrijarh srpski Irinej u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je svetu arhijerejsku liturgiju povodom Svetog arhiđakona Stefana, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz rata.

U Hramu Hrista Spasitelja bili su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH 9. januar biće svečano obilježen u svim gradovima i opštinama tog entiteta.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u srijedu da građani imaju mnogo razloga da budu ponosni na stvaranje i postojanje RS, iza koje je, kako je naveo, najteži period.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio ovaj datum.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić upozorio je da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS saopštili su da su pojačane mjere sigurosti kako bi današnji defile i svečana akademija protekli bez problema.