Kosovo: CIK broji sporne glasove iz dijaspore

Izbori na Kosovu

Centralna izborna komisija na Kosovu prebrojaće oko 5,000 glasova iz dijaspore koji su stigli putem pošte i nakon isteka roka, 6. oktobra.

To je naložio Vrhovni sud Kosova u sredu, a na osnovu žalbe pokreta Samoopredeljenje pošto je prethodno Izborni panel za žalbe odbio da uzme u obzir te glasove.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka izjavila je na sastanku u četvrtak da je obaveza CIK-a da sprovede odluku Vrhovnog suda i prebroji te glasove.

„Nema potrebe da komentarišemo tu odluku, to nam je obaveza. Svidela nam se ili ne, imamo presudu i imamo zakonsku obavezu da je sprovedemo“, kazala je Daka.

Vrhovni sud je u svojoj oduci naveo da birači ne snose krivicu što su glasovi stigli sa zakašnjenjem, jer su na vreme glasali i poslali glasačke listiće.

Brojanjem ovih 4, 639 glasova koje bi trebalo da počne nakon njihove verifikacije, završio bi se proces brojanja svih glasova sa prevremenih, parlamentarnih izbora 6. oktobra, nakon čega bi trebalo da se glasovi i zvanično potvrde.

To će onda otvoriti put formiranju nove vlade Kosova. Razgovore o tome aktuelno vodi pobednički pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kurti: Ne može Kosovo isto da tretira Sarajevo i Beograd