Dostupni linkovi

Kosovo: Nema rizika u glasačkim kovertima iz Srbije


Ponovljeno otvaranje koverti sa glasovima iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Ponovljeno otvaranje koverti sa glasovima iz Srbije

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je da nakon današnje verifikacije i kontrole koverta sa izbornim glasovima iz Srbije, konstantnovatno da ne postoji dalji rizik za njihovo procesuiranje.

I pored komplikacija tokom ovog procesa CIK je posvećen „očuvanju integritetu izbornog procesa, bezbednosti zvaničnika, ali i rasvetljavanju ovog slučaja“, stoji u saoštenju.

Prethodno, portparol CIK-a Valjmir Eljezi potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je počeo razmatranje koverti sa glasačkim listićima iz Srbije. Načinjeni su i snimci verifikatora koji u zaštitnoj opremi otvaraju glasački materijal pristigao iz Srbije.

"Ova procena je neophodna jer ima za cilj da identifikuje glasački listić sa osobom koja je poslala paket. Dakle, kako bi se utvrdilo da je glasački listić baš onog birača koji se uspešno registrovao da glasa van Kosova. Nakon toga, znaćemo tačno koliki je broj odobrenih ili odbijenih glasačkih listića. Samo odobreni će se brojati", kazao je Eljezi.

U vezi ovog procesa CIK sarađuje i sa ostalim institucijama. Policija Kosova pomaže u logističkim pitanjima.

Trinaestog oktobra, dok su otvarali i verifikovali glasove koji su stizali iz Srbije u zapečaćenim kovertama, dvadesetak zvaničnika CIK-a se požalilo na zdravstveno stanje, a potom je 12 osoba završilo u bolnici.

Lekari su rekli da imaju različite reakcije, poput povraćanja, crvenila lica, svraba.

Pregledanje koverti
Pregledanje koverti

Rezultati analiza obavljenih u Nacionalnom institutu javnog zdravlja su pokazali da nema infektivnog uzroka.

U međuvremenu, uzorci koverti sa glasovima iz Srbije za prevremene kosovske parlamentarne izbore poslati su na laboratorijsku analizu u inostranstvo.

XS
SM
MD
LG