Dostupni linkovi

CIK: Još se ne zna kada će se proglasiti konačni rezultati izbora na Kosovu


Pregledanje koverti
Pregledanje koverti

U Centralnoj izbornoj komisiji još uvek ne znaju kada će se proglasiti konačni rezultati prevremenih, parlamentarnih izbora 6. oktobra. Iako je prebrojavanje svih glasova završeno, kao što su glasovi iz dijaspore, osoba sa posebnim potrebama, uslovni glasovi, te i ponovno prebrojavanje pojedinih biračkih mesta gde su utvrđene neregularnosti, za konačne rezultate još nema datuma, kaže portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

"Ne postoji zakonski okvir kada CIK treba da proglasi konačan rezultat jednog izbornog procesa. Ali, zakon predviđa da se sve procedure moraju okončati do proglašavanja konačnog rezultata. U tom pravcu, CIK objavljuje konačne rezultate onda kada se prebroje svi glasovi", kaže Eljezi.

Sve sada zavisi i od odluke Izbornog panela za žalbe i pritužbe a koji je u ponedeljak odbio žalbu pokreta Samoopredeljenje da se prebroje oko 5 hiljada glasova dijaspore koji su stigli poštom, ali nakon predviđenog roka 6. oktobra. Pokret Samoopredeljenje najavio je u ponedeljak da će ponovo da se žali Vrhovnom sudu na takvu odluku Izbornog panela, a koji onda ima 72 časova da odluči.

Prethodno je Vrhovni sud usvojio žalbu Samoopredeljenja kao osnovanu, i vratio predmet na odlučivanje, pošto ga je Izborni panel prvi put odbacio. Inače, na osnovu prebrojanih glasova iz dijaspore, pokret Samoopredeljenje je osvojio najveći broj glasova.

U svakom slučaju, nakon prebrojanih svih glasova, pokret Samoopredeljenje i dalje je na prvom mestu, na drugom je Demokratski savez Kosova a na trećem Demokratska partija Kosova, koja je već odmah nakon preliminarnih rezultata najavila da odlazi u opoziciju. I dalje je upitno da li će koalicija Fatmira Ljimaja i Behdžeta Pacolija (Inicijativa za Kosovo i Alijansa novo Kosovo), uspeti da uđu u Parlament Kosova i pređu prag od 5 odsto. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska partija nalaze se na četvrtom mestu.

Iz civilnog društva kažu da za okončanje celog ovog procesa treba vremena. Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova izjavio je da je na kašnjenje uticalo ponovno prebrojavanje pojedinih biračkih mesta, kašnjenja sa glasovima iz dijaspore, te glasovi iz Srbije čije su koverte dovedene u pitanje. Sve je to, kaže on, negativno uticalo na integritet celokupnog izbornog procesa.

"Ukoliko budemo realni, više je sve to poprimilo politički karakter, i stvari su se previše uveličavale, iako je proces bio u okviru onih ranijih izbornih procesa", istakao je on.

Na osnovu domaćih i međunarodnih posmatrača, izborni proces na Kosovu je protekao uglavnom dobro, osim u srpskim sredinama gde je primećeno zastrašivanje.

U međuvremenu, dve partije koje su dobile najveći broj glasova vode razgovore na nivou radnih grupa o budućoj vladi Kosova. U ponedeljak je održan treći takav sastanak između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Ove dve partije rade na usklađivanju stavova po pitanju ekonomije, obrazovanja, zdravstva, vladavine prava i spoljne politike.

Kako su prethodno najavili, buduća Vlada Kosova će imati 12 umesto dosadašnjih 21 ministarstvo.

O konačnom političkom sporazumu i članovima buduće Vlade Kosova razgovaraće se nakon potvrđivanja konačnih izbornih rezultata.

Ponovljeno otvaranje koverti sa glasovima iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG