Johnson: Zakon kaže da napuštamo EU 31. oktobra

Britanski premijer Boris Johnson

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson, izjavio je u utorak da odluka Vrhovnog suda kojom je njegov potez suspenzije parlamenta na pet sedmica označen nezakonitim, ometa njegov pokušaj sklapanja sporazuma o Brexitu, ali da, prema postojećem zakonu, Velika Britanija treba napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

"Kako zakon trenutno nalaže Velika Britanija napušta Evropsku uniju 31, oktobra i ono što je za nas sada uzbudljivo jeste da dobijemo dobar sporazum", rekao je Johnson novinarima u New Yorku gdje se nalazi na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"To je ono na čemu mi radimo. I da budem iskren, nije nimalo olakšano sa ovim potezima u parlamentu ili u sudovima".

"Prema sadašnjem zakonu, izlazimo 31. oktobra i ja se nadam da ćemo postići dogovor i mislim da narod ove zemlje želi da vidi parlamentarce koji rade zajedno u nacionalnom interesu kako bi ovo postigli i to je ono što ćemo mi i uraditi", dodao je Johnson, prenosi Reuters.

Vrhovni sud u Velikoj Britaniji presudio je 24. septembra da je odluka premijera Borisa Johnsona da suspenduje Parlament na pet sedmica bila nezakonita.

Najviši sud u Velikoj Britaniji rekao je da je pogrešno zaustaviti Parlament u izvršavanju dužnosti.

Johnson je izjavio da se ne slaže sa odlukom Vrhovnog suda da je suspenzija bila nelegalna te da će vlada poštovati odluku ali da bi moglo doći do nove suspenzije parlamenta.