Naše priče sedmice

'A Powerful Depiction': Chernobyl Workers Reflect On HBO Series video grab 5

Bivši radnici Černobila o seriji 'Černobil'

​Mini-serija u HBO produkciji “Černobil” svojevrsna je dramatizacija najveće i najstrašnije nuklearne katastrofe na svetu. Ali, koliko je realno prikazana katastrofa iz 1986. godine? Bivši černobilski radnici dali su svoje mišljenje.

Transparent ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu

​Kapitulacija koju Srbija nije priznala​

I dok u Prištini svečano obeležavaju dvadesetogodišnjicu ulaska NATO snaga na Kosovo, Srbija svim pripadnicima nekadašnje Vojske Jugoslavije koji su, kako se navodi u zvaničnom objašnjenju, „učestvovali u odbrani zemlje u vreme NATO agresije“, dodeljuje spomen-medalje. Umesto otklona od politike na Kosovu koja je prethodila bombardovanju, Srbija je u godinama posle rata išla putem većinom izbegavanja razgovara o stradanjima Albanaca na Kosovu, ali i vojnom neutralnošću, time i nepriključivanju NATO savezu, što je u Skupštini usvojeno 2007. godine.

Hidroakumulacija u Valjevu

Prevencija spasila Valjevo od poplava

Ranijih godina podrazumevalo se da je deo sela Divci redovno bio pod vodom, u vreme svih obimnijih padavina. Ovog juna, kada su poplave pogodile pre svega centralnu Srbiju, ali i opštine ne tako udaljene od Valjeva, u ovom kraju problem nisu imali. Pokazalo se da je praćenje vremenske prognoze, te prilagođavanje tome odbrambenih akcija na terenu, dovoljno kako bi se izbegle katastrofe sa kojima se Srbija iz godine u godinu nosi. RSE je razgovarao sa mještanima.

Odraz crkve na fasadi zgrade u Podgorici

Đukanovićevo obnavljanje crnogorske autokefalne crkve

Kako i na koji način će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obnoviti crnogorsku autokefalnu crkvu i da li je ta njegova najava realno sprovodiva? To su ključna pitanja nakon što je Đukanović na partijskoj konferenciji Demokratske partije socijalista (DPS) oštro kritikovao djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori nazivajući je čuvarem infrastrukture "Velike Srbije".

Profesor Žarko Puhovski

Puhovski: Bosna i Hercegovina postupno propada

Imate Dodika koji pet dana u tjednu radi za hrvatske, slovenske, austrijske ekonomske interese u BiH, a onda preko vikenda drži četničke govore. On je najpopularniji političar među Hrvatima u BiH i to je hrvatski politički problem, jer je hrvatska strana u BiH kuhana i pečena s Dodikom, a hrvatska strana u Zagrebu je u sukobu s njim na razne načine jer je to europska politika. S druge strane Vučić bi htio da mu je Dodik svaki čas pri ruci, ali ne bi se htio obvezati da će Republika Srpska kad tad postati moguće rješenje za proširenje Srbije. Drugi u Sarajevu će reći da Dodik razbija BiH. Međutim Dodik uvijek razbija BiH do neke točke, nikada ne ide predaleko. Tako da BiH ima situaciju u kojoj se ne događa ništa. To postupno propadanje je najvažnija karakteristika BiH zadnjih deset godina, ako ne i decenija.