Dostupni linkovi

Prevencija spasila Valjevo od poplava


Hidroakumulacija u Valjevu
Hidroakumulacija u Valjevu

Miljanka Petrović seća se velikih poplava od pre pet godina koje su pogodile zaseok Potes sela Divci, smeštenog na dvanaestom kilometru od Valjeva, na severozapadu Srbije: "Godine 2014. voda je htela da nam uđe u kuću, a iz civilne zaštite nisu smeli ovde da dođu ni da nas evakuišu. Naše prve komšije su evakuisali".

Ranijih godina podrazumevalo se da je taj deo sela Divci redovno bio pod vodom, u vreme svih obimnijih padavina. Ovog juna, kada su poplave pogodile pre svega centralnu Srbiju, ali i opštine ne tako udaljene od Valjeva, u ovom kraju problem nisu imali.

Pokazalo se da je praćenje vremenske prognoze, te prilagođavanje tome odbrambenih akcija na terenu, dovoljno kako bi se izbegle katastrofe sa kojima se Srbija iz godine u godinu nosi.

"Nije mi poplavljena ni bašta ni livada"

Reka Kolubara u delu toka kroz Divce se nije izlazila iz svog korita, pa su naša sagovornica Miljanka Petrović i drugi divački baštovani odahnuli.

"Nije mi poplavljena bašta, ni livada. U plastenik se malo slila kiša, ali nije bilo poplave", kaže ona.

Žarko Kovač, zamenik gradonačelnika Valjeva, potkrepljuje podacima sa terena da je ovaj grad, bez obzira na to što se kiša izlivala danima, prošao sa minimalnim posledicama.

"Kolubara se izlila tek na pojedinim mestima u Valjevskoj Loznici i Divcima. Međutim, to nije ni iz blizu kako je plavila ranijih godina i šteta je minimalna. Ovog puta voda je zaustavljena u akumulacionom jezeru pa su rekom Jablanicom u Kolubaru dolazile minimalne količine vode", objašnjava Kovač.

Kraljevačka sela posle poplave
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Zoran Mitrović, direktor Javnog preduzeća "Kolubara" koje održava hidrosistem "Rovni" kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su prateći blagovremena uputstva meteorologa jezero pripremili tako da je moglo da primi oko 20 miliona kubika vode sa slivnog područja koje pokriva 104 kilometara kvadratnih. Samo u jednom danu, kada su poplavljeni delovi šezdesetak kilometara udaljenog Krupnja, jezero je prihvatalo oko 3,8 miliona kubika kiše.

"Hidroakumulacija je prihvatila dobar deo te vode i zadržala je, pa voda nije otekla Jablanicom u Kolubaru. Nivo Kolubare u nekoliko navrata je bio visok kada je bila i proglašena vanredna odbrana od poplava, ali ta voda je pristizala rekom Obnicom. Velike padavine bile su i u Obnice, iznad Pričevića i sela Stave i pravac prema Loznici i Krupnju. Zahvaljujući akumulaciji izbegnute su poplave širih razmera i u Valjevu, a i nizvodno", tvrdi direktor Mitrović.

Predstoji, najavljuje Zoran Mitrović, povremeno ispuštanje vode iz jezera da bi akumulacija bila spremna da prihvati eventualne nove padavine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG