Španija: Ambasada u Venecueli ne može biti centar političkih aktivnosti

Opozicioni lider Leopoldo Lopez govorio je ispred španske ambasade 2. maja 2019.

Španija neće dozvoliti da njihova ambasada u Karakasu, u Venecueli, bude korištena kao politički centar opoziocionog lidera Leopolda Lopeza, rekao je vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Josep Borrell u petak u Bejrutu, u Libanu.

Lopez, saveznik aktuelnog lidera opozicije Juana Guaida, koji predvodi pokušaj svrgavanja osporavanog predsjednika Nocolasa Madura, potražio je pomoć u španskoj rezdenciji u Karakasu, zajedno sa suprugom i djecom ove sedmice, nakon pokušaja podizanja vojnog ustanka protiv vlasti, koji je propao.

"Španija neće dozvoliti da naša amabasada bude pretvorena u centar političkih aktivnosti gospodina Lopeza, ili bilo koga drugog", rekao je Borrell na press konferenciji u Bejrutu sa domaćinima.

U četvrtak je španska vlada saopštila da nemaju namjeru da predaju Leopolda Lopeza venecuelanskim vlastima.

Lopez je do utorka, kada je Guaido započeo nove proteste, bio u kućnom pritvoru.

Obraćajući se medijima na kapiji španske rezidencije u četvrtak, Leoplodo Lopez je rekao da oni još uvijek očekuju da će im se vojska pridružiti u rušenju Madura.

Lopez je uhapšen 2014. zbog predvođenja protesta protiv Madurove vladavine, i potom je bio u kućnom pritvoru, sve do pojavljivavanja uz Guaida, koji je 23. januara samoproglasio za predsjednika, u utorak, u vojnoj bazi u blizini Karakasa.