Macron: Notre-Dame ćemo obnoviti u roku od pet godina

Notre-Dame nakon požara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju javnosti rekao je da će Francuzi obnoviti katedralu Notre-Dame u roku od pet godina

"Svi su dali koliko su mogli", rekao je Macron ističući jedinstvo svih građana u teškoj sitauciji koja je pogodila zemlju.

Požar na katedrali izbio je u ponedjeljak oko 18.30 sati.

I pored stravične vatre koja je skoro devet sati gutala Notre Dame, najvažnija umjetnička djela koja su čuvana u katedrali koja spada u remek djela gotske arihitekture, su spašena i prebacuju se u Louvre. Dok eksperti i arhitekte procjenju štetu, poslovna zajednica Francuske se već odazvala na poruku predsjednika Emmanula Macrona već obećavši stotine miliona dolara za obnovu.

Požar u katedrali Notre Dame u Parizu u utorak ujutro je konačno u potpunosti ugašen. Eksperti i arhitekte su se okupili i procjenjuju štetu i utvrđuju da li je ovaj istorijski spomenik stabilan nakon požara u ponedjeljak u kojem je vatrena stihija za nekoliko sati progutala krov i spiralnu kulu 850 godina starog simbola Pariza.

Francusko tužilaštvo ponavlja da vjeruju, i da svi tragovi ukazuju na to da je vatra izbila slučajno kao rezulata restauratorskih radova na katedrali Notre Dame ali ne ta vijest nije doprinijela olakšanju nacionalne žalosti.