Dostupni linkovi

Tabloidno 'kažnjavanje' Notre Damea zbog zastave Kosova


Notre Dame u plamenu
Notre Dame u plamenu

Piše: Alan Crosby (Prevela: Masha Durkalić)

Dok istražitelji pretražuju krhotine kako bi pronašli uzrok požara koji je uništio svjetski poznatu parišku katedralu Notre Dame, dva srpska tabloida tvrde da je pravi uzrok izbijanja požara u gotičkoj crkvi iz 12. stoljeća - kosovska zastava.

Tabloidi Alo i Informer, koji se dovode u vezu sa srpskom vladom, na svojim su web stranicama 15. aprila postavili sadržaje kojima tvrde da je tragična vatra u Katedrali "božja kazna" zbog toga što je prošle godine u njoj bila izvješena zastava Kosova tokom manifestacije kojom je obilježeno 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata.

U Notre Dameu je bila podignuta zastava "lažne države Kosovo" i zbog toga "je sada uništena strašnom vatrom", pisalo je na web stranici Informera, uz fotografiju dima koji kulja iz katedrale, skupa sa fotografijom aule katedrale u kojoj je izvješeno nekoliko zastava, uključujući i zastavu Kosova. Informer je kasnije sadržaj izbrisao bez objašnjenja.

Na web stranici tabloida Alo pisalo je da je izlaganje kosovske zastave bilo "pljuvanje na srpske žrtve" rata na Kosovu iz 1990-ih, i da je vatra kazna zbog toga. Ovaj je sadržaj također kasnije uklonjen sa web stranice bez objašnjenja.

Kosovo, bivša pokrajina Srbije, objavilo je nezavisnost 2008. godine, skoro deset godina nakon rata iz 1998. i 1999. godine koji je okončan NATO bombardiranjem Srbije, što je ovu zemlju prisililo da povuče svoje trupe sa Kosova. Tako je okončan konflikt u kojem je poginulo oko 13.000 ljudi i zbog kojeg je stotine hiljada osoba napustilo svoje domove.

Stanovništvo Kosova čini oko 1,8 miliona ljudi, uglavnom Albanaca (90 posto) i oko pet posto Srba, a zemlja je u nekim dijelovima duboko podijeljena zbog etničkih razlika. Zapadne sile se nadaju da Kosovo može postati stabilna i multietnička zemlja.

Na Kosovu je još uvijek stacionirano oko 5.000 NATO vojnika. Ovu državu priznaje više od 115 zemalja svijeta, ali ne i Srbija, Rusija, Kina i šest od 28 zemalja članica Evropske unije.

U vrijeme negodovanja vezanog za zastavu, iz Notre Damea je rečeno da je izbor izloženih zastava bio zasnovan na listi zvaničnika koje je pozvala francuska vlada.

Mnogi iz Srbije su bili dodatno razljućeni komemoracijom na kojoj je predsjednik Kosova, Hašim Tači, sjedio do ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, dodijeljeno udaljeno i manje istaknuto mjesto na suprotnoj strani. Rusija je dugogodišnji saveznik Srbije i odbija priznati nezavisnost Kosova.

Sam Aleksandar Vučić je na Twitteru iskazao podršku Francuskoj dok je vatra plamtjela, riječima da su svi u Srbiji tužni zbog onoga što se desilo u crkvi, koju u prosjeku svake godine posjeti13 miliona ljudi.

"Mi smo uz naše francuske prijatelje i spremni smo pomoći obnovu ovog simbola Francuske i svjetske civilizacije", napisao je Vučić na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će spomenik, koji se smatra dušom nacije, biti obnovljen, te izrazio olakšanje što je „najgore izbjegnuto“ u plamenu koji je u jednom momentu prijetio čitavoj građevini.

Iako su srušeni i toranj i veći dio krova 850 godina stare srednjovjekovne katedrale koja je ujedno jedan od najposjećenijih svjetskih spomenika kulture, glavna građevina, uključujući i dva zvonika, je spašena, kao i najveći dio umjetničkih djela i religijskih artefakata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG